El concert d’obertura pren la música clàssica com a protagonista per tal de crear un nou llenguatge musical
La Basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà el primer concert del cicle d’actuacions del Festival Internacional d’Orgue de Montserrat Abat Cassià M. Just In Memoriam 2024 (FIOM) sota el títol El Classicisme. Un nou llenguatge, el proper dissabte 29 de juny a les 21 h. L’organista Guido Iotti donarà el tret de sortida amb un repertori clàssic que comptarà amb l’acompanyament de la prestigiosa Orquesta Barroca Catalana i el violí de Manfredo Kraemer, el qual resulta alhora el director del concert.
El conjunt de músics interpretarà obres del s. XVIII: Concert per a Orgue, orquestra de corda i trompes en Mib Major Wq 35, H 466 i Sonata per a Orgue en Fa Major Wq 70/3, H 84 de C.P. Bach, Sonata da Chiesa per a cordes i orgue en La Major K 225 de W. A. Mozart, Ofertori per a violins, trompes i orgue obligat en Re Major (1786) de José Barrera, Sonata per a orgue en Re Major de Narcís Casanoves i Concert en Sol Major per a orgue, orquestra de corda i trompesde Frantisek Xaver Brixi.
Guido Iotti va néixer a la ciutat de Gènova i l’any 1982 va obtenir el Títol Superior d’Orgue, de composició organística al conservatori Superior de Música “N.Paganini”, escola on tres anys més tard es graduaria en Clavicèmbal. Ha portat la seva música a països com Àustria, França, Suïssa i Alemanya i des de l’any 2002 és professor de Repertori Instrumental específic d’orgue a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
L’Orquestra Barroca és una agrupació musical dedicada a la difusió i posada en valor del patrimoni musical barroc amb instruments originals, fundada a Barcelona l’any 1993 per Sergi Casademunt i Santi Aubert. Al llarg de la seva trajectòria, i en virtut del seu compromís de preservació i recuperació d’autors i obres desconegudes, l’orquestra ha efectuat el redescobriment de música de compositors catalans com Francesc Valls, Domènec Terradellas, Ferran Sor o els germans Manuel i Josep Pla.
Manfredo Kraemer va començar els estudis de violí a Còrdova (Argentina) i el 1986 va ser convidat a col·laborar amb el prestigiós grup Musica Antiqua Köln. A partir d’aquí, va iniciar una intensa activitat concertística com a solista i director arreu del món. Des del 1991 és convidat pels grans directors especialitzats en música antiga, com ara, René Jacobs o Franz Brüggen. A més, és considerat per la BBC Music Magazine (2004) com un dels violinistes barrocs més destacats en l’actualitat, i avui dia és professor a l’ESMUC i convidat regularment per universitats dels Estats Units, Brasil, Xile o Argentina.
El concert El Classicisme. Un nou llenguatge, així com la resta d’actuacions, es podran escoltar en directe a través de Montserrat Ràdio i veure a través de les televisions de La Xarxa (TV locals de Catalunya).
El següent concert recuperarà les peces del compositor Gabriel Fauré i acollirà la Coral Cantiga i l’organista Álvaro Metzger, amb la direcció d’Eva Martínez i Montserrat Meneses, el dissabte 27 de juliol a les 21 h. El dissabte 3 d’agost a les 21 h hi haurà una altra proposta musical de la mà de Christian Alejandro Almada, organista titular de la Basílica Major de Sant Pau Extramurs de Roma. El darrer concert serà el dissabte 17 d’agost a les 21 h amb The Delightful Pocket Company XL, que interpretarà les obres més emblemàtiques del llegendari trompetista de J. Bach, Gottfried Reiche.
La totalitat dels espectacles corresponents a l’edició del FIOM d’enguany disposen d’entrada lliure. Per consultar el programa, cal adreçar-se a aquest enllaç.
Última actualització: 6 juliol 2024