Arqueología Bíblica
El fons arqueològic de l’Abadia de Montserrat conté peces d’arqueologia, fauna, flora, minerals, manuscrits i elements de folklore de les cultures de l’Orient Bíblic. Són elements exposats a l’antic Museu Bíblic de Montserrat, el primer museu del monestir, inaugurat l’any 1911.Aquest museu va néixer amb la voluntat de contextualitzar i il·lustrar les diferents cultures i civilitzacions, de la mà del P. Bonaventura Ubach, biblista i monjo de Montserrat.
Gràcies als seus nombrosos viatges per les terres de l’Orient Bíblic, va poder adquirir tots aquests materials, avui en dia exposats al Museu de Montserrat.
Papirs
La col·lecció de papirs de l’Abadia de Montserrat, la qual va ser donada al monestir pel Dr. Ramon Roca-Puig en morir l’any 2001, consta de més de 1.500 peces (papirs i pergamins) procedents d’Egipte, datats des de l’època ptolemaica fins al segle X dC.La majoria estan escrits en grec i en copte, tot i que un número considerable de peces hi són en llatí, àrab i demòtic.
Anteriorment, el P. Bonaventura Ubach, monjo de Montserrat, ja havia adquirit pel Monestir, l’any 1928, una petita col·lecció de papirs, unes 200 peces, la majoria d’elles en grec, en motiu de la il·lustració de la Bíblia de Montserrat.
Des de l’any 2010, l’equip DVCTVS s’encarrega de la gestió en l’estudi i edició dels fons papirològics de Montserrat.
Teixits Coptes de Montserrat
L’Scriptorium de Montserrat compta amb una col·lecció de 217 fragments de teixits coptes, aplegats pel Dr. Ramon Roca-Puig i donats al Monestir en morir, l’any 2001. La figura del Dr. Roca-Puig està estretament relacionada amb la papirologia. De totes maneres, la presència d’aquesta particular categoria de teixits anomenats coptes manifesta la voluntat inicial d’ampliar l’àmbit de les peces exclusivament textuals mitjançant altres materials propis dels orígens del Cristianisme. Tots ells van ser adquirits en un antiquari de la ciutat d’El Caire, Egipte, l’any 1954.Numismàtica antiga
El P. Bonaventura Ubach va adquirir, en molts dels seus viatges, monedes antigues que el permetessin il·lustrar i contextualitzar el temps del naixement del poble jueu i la seva història.Així doncs, podem trobar monedes gregues, monedes romanes colonials d’Egipte i Palestina, i monedes jueves, encunyades durant la Segona Revolta Jueva els anys 132-136.
Posteriorment, l’any 2014 el Dr. Albert Anguera i Bosqué cedí la seva gran col·lecció de monedes romanes republicanes i imperials a l’Abadia, ampliant així el fons numismàtic antic del monestir.
Fons fotogràfic
Durant els viatges que el P. Ubach realitzà en motiu de la il·lustració de la Bíblia, el monjo de Montserrat anava fotografiant tot allò que li cridava l’atenció: edificis, monuments, santuaris, persones, però també escenes de la vida quotidiana dels pobles i ciutats que visitava. Així doncs, el fons fotogràfic que llegà a Montserrat compta amb més de 6.000 fotografies de diferents formats i suports.Recentment, i gràcies a un conveni amb l’Institut Europeu de la Mediterrània, el fons fotogràfic del P. Ubach s’ha pogut conservar, digitalitzar i documentar per tal que aquest sigui accessible.