La Revista Montserratina, accessible al portal d’ARCA

També es pot consultar lliurement a través del catàleg de la Biblioteca del Monestir (www.bibliotecademontserrat.net)

 

Montserrat, gener de 2018. La Revista Montserratina, una publicació mensual iniciada durant l’abadiat de Josep Deàs i Vilar (1837-1921), i redactada pels monjos de Montserrat durant els anys 1907 a 1917, es pot consultar amb accés lliure a través del catàleg de la Biblioteca del Monestir (www.bibliotecademontserrat.net) o bé mitjançant l’enllaç al portal d’ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues): http://mdc2.cbuc.cat/cdm/search/collection/montse. Aquesta revista es dedicava bàsicament a qüestions apologètiques i a notícies relacionades amb l’Abadia i l’orde de Sant Benet, i també incloïa contingut de tipus cultural sobre qüestions humanístiques, socials, polítiques i històriques. A part de poder-la consultar, es poden fer cerques per paraules damunt de cada un dels números digitalitzats.

 

La revista està dedicada a la Mare de Déu de Montserrat, i la seva funció va ser propagar el culte marià, comentar la regla de Sant Benet, aportar informacions sobre la història i notícies de l’orde arreu del món, història dels sants, temes relacionats amb la litúrgia i altres temes de caràcter literari, científic i d’actualitat. Té una part relacionada amb bibliografia, de llibres rebuts, una necrològica de l’orde i una crònica de Montserrat que permet resseguir els esdeveniments més importants. Interessants són també les observacions meteorològiques de la pròpia estació de l’abadia montserratina. Es tracta també d’una revista il·lustrada, en incorporar fotogravats, tant de retrats o autoritats catòliques com també vistes de monestirs benedictins. El dibuix de la capçalera és de Lesmes i inclou els lemes “Pax” i “Ora et labora”.

 

La revista apareix per consell del P. Fèlix Sardà i Salvany (1841-1916) i el seu primer director va ser el P. Ramon Colomé (1875-1922). El desembre de 1915 va ser substituït per Romuald Simon i Costa. L’administrador va ser el P. Antoni Maria Marcet (1878-1946), que la va potenciar quan va esdevenir abat. Entre els seus principals redactors cal destacar Fausto Curiel, Ramir Escofet, Adeodat Marcet, Bonaventura Ubach, Bonifaci Soler i Gregori Sunyol.

 

La revista va ser impresa a la impremta La Hormiga de Oro, amb censura eclesiàstica, amb lliuraments de 32 pàgines, que més endavant s’anirien incrementant. Els diferents lliuraments formaven volums anuals i amb el número de desembre es publicaven els índexs. Després d’11 anys de publicació, l’últim número va ser el 132, el desembre de 1917. A partir de l’any següent va ser substituïda pel títol Analecta Montserratensia (1918-1965), impulsada pel P. Anselm Albareda i redactada totalment en català de caràcter més històric i científic.

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 17 abril 2020

adminLa Revista Montserratina, accessible al portal d’ARCA