Scroll Top

Creada la primera ruta literària per Montserrat

Espais Escrits – Xarxa del Patrimoni Literari Català i el Monestir de Montserrat, amb el suport del Patronat de la Muntanya de Montserrat, pretenen donar a conèixer la vessant més literària de la muntanya

Espais Escrits – Xarxa del Patrimoni Literari Català i el Monestir de Montserrat, amb el suport del Patronat de la Muntanya de Montserrat, han creat la primera ruta literària per Montserrat. L’objectiu és donar a conèixer la vessant més literària de la muntanya i convidar el lector i caminant d’avui a conèixer-la a través de la nostra literatura, de la mirada dels nostres autors, artistes que han sabut ordenar i descriure les seves emocions a partir de l’experiència del lloc.

La ruta literària, que porta per títol Amb vostre nom comença la nostra història –paraules de Jacint Verdaguer al Virolai (1880)-, està formada per 8 punts d’interès on parar-se a llegir i escoltar fragments literaris, i 6 àmbits temàtics. En  total, 23 lectures escollides d’entre 18 escriptors clàssics. El passeig s’inicia a la plaça de Santa Maria i s’endinsa al Santuari fins al Cambril de la Mare de Déu; sortint de la basílica, pel Camí de l’Ave Maria, arriben a l’atri i al claustre gòtic. Un altre punt és l’escultura de Sant Jordi de Josep M. Subirachs; que continua pel passeig de l’Escolania fins al mirador dels Apòstols i el camí dels Degotalls, on acaba. La ruta es pot resseguir per mitjà d’un llibret imprès o pel web www.mapaliterari.cat, adaptat per a dispositius mòbils. També hi ha textos musicats a càrrec de Marina Rossell, gràcies a la col·laboració amb l’espai virtual Música de Poetes (www.musicadepoetes.cat), un projecte de Lletra. Els textos referits durant la ruta són fragments que conviden el lector caminant a entrar en el text sencer que trobarà referenciat en cada fragment. Han optat per les versions dels textos adaptats a la normativa gramatical moderna.

La ruta literària Amb vostre nom comença la nostra història forma part del projecte literari Montserrat dit pels poetes que neix amb la voluntat d’oferir als visitants de Montserrat una mirada literària fent èmfasi en aspectes culturals, paisatgístics i espirituals de la muntanya. És el resultat de l’acord entre Espais Escrits – Xarxa del Patrimoni Literari Català i el Monestir de Montserrat, amb el suport del Patronat de la Muntanya de Montserrat. Properament es donaran a conèixer la segona i tercera ruta literària sobre aspectes més paisatgístics i espirituals, respectivament. Totes elles transcorren per diferents indrets de la muntanya de Montserrat.

 

Última actualització: 27 març 2020