100 anys de Caravaggio a Montserrat, el llibre que desvetlla tots els detalls de l’obra

Editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat i coordinat per Artur Ramon i Clara Beltrán, aplega les conferències que van constituir les jornades d’estudi que va organitzar el Museu de Montserrat l’any 2017.

Dijous 26, a les 19h, presentació del volum a la Galeria Artur Ramon Art (Bailén, 19. Barcelona).

Montserrat, setembre de 2019. Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha editat el llibre 100 anys de Caravaggio a Montserrat, que aplega les sis conferències que van constituir les jornades d’estudi que va organitzar el Museu de Montserrat el juliol de 2017 amb motiu del centenari de l’arribada a Montserrat del Sant Jeroni penitent de Caravaggio. El volum, coordinat per Artur Ramon Navarro i Clara Beltrán, s’ha editat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Té 220 pàgines i aplega les intervencions –moltes d’elles, ampliades– dels experts que van participar a les jornades, en català i anglès; està profusament il·lustrat i ofereix una àmplia bibliografia.

La fortuna del Sant Jeroni penitent de Caravaggio de Montserrat és un dels episodis més singulars i rellevants en la història del nostre col·leccionisme. Provinent de Roma, va ser adquirit el 1915 pel pare Bonaventura Ubach amb una atribució a Ribera. Més enllà de l’autoria, el quadre es va comprar per raons iconogràfiques i decoratives. Van passar més de trenta anys perquè el gran crític italià Roberto Longhi, ajudat per Joan Ainaud, el redescobrís i l’inclogués a la gran mostra que el 1951 li va dedicar a l’artista, punt d’inici de la rehabilitació historiogràfica del Caravaggio després de segles d’oblit.

Coincidint amb el centenari de l’arribada del Sant Jeroni penitent de Caravaggio a Montserrat, el 2 i 3 de juny de 2017 es va celebrar una trobada científica que va acollir els principals especialistes en la matèria per fer l’autòpsia del quadre. El resultat queda recollit i il·lustrat en el volum 100 anys de Caravaggio a Montserrat, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, que tracta l’estat de la qüestió historiogràfica de l’únic Caravaggio en col·leccions catalanes.

La presentació del llibre tindrà lloc dijous 26 de setembre, a les 19h, a la Galeria Artur Ramon Art (carrer Bailén, 19. Barcelona), i comptarà amb la intervenció del P. Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat; i dels coordinadors del volum, Artur Ramon i Clara Beltrán.

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat
93 877 77 75 / 606 942 948 / oscarbardaji@abadiamontserrat.net

Última actualització: 19 abril 2021

admin100 anys de Caravaggio a Montserrat, el llibre que desvetlla tots els detalls de l’obra