Montserrat ofereix un cicle de concerts d’orgue amb artistes “de proximitat”

L’Abadia de Montserrat celebrarà aquest estiu un cicle de concerts d’orgue amb artistes que viuen i treballen a Catalunya. De fet, enguany s’havien de celebrar els deu anys del Festival Internacional Orgue de Montserrat. Cassià M. Just, in memoriam (FIOM), però a causa de la situació excepcional creada per la pandèmia del Covid-19, s’ha decidit traslladar tot el programa previst fins a l’estiu de 2021. Per tant, des de la direcció artística del FIOM han proposat com a alternativa un cicle de concerts que tindran lloc a la Basílica de Santa Maria els dissabtes 20 de juny, 25 de juliol, 8 i 22 d’agost, a les 21h. D’aquesta manera, Montserrat no tanca les portes al món de la cultura i ofereix un programa musical que s’emmarca dins un cicle alternatiu titulat Festival de proximitat, protagonitzat per artistes del país, alguns amb projecció internacional, que s’han adaptat a les exigències actuals.

L’accés als concerts serà gratuït, però caldrà tenir en compte que la capacitat de la Basílica quedarà reduïda per complir amb la normativa de distància social permesa. Per tant, les persones que vulguin assistir-hi es recomana que facin una reserva de localitat a través del telèfon 93 877 77 66 o del correu-e marketing@larsa-montserrat.com.

El primer concert del Festival de proximitat tindrà lloc el dissabte 20 de juny. Serà un homenatge a les víctimes de la Covid-19 i, especialment, a totes aquelles persones que han patit la malaltia a les poblacions de la Conca d’Òdena. El protagonitzarà l’organista Jonatan Carbó, professor d’orgue al Conservatori d’Igualada i molt lligat també a l’orgue d’El Vendrell, on Pau Casals va aprendre les primeres notes de música.

Aquest organista jove, amb una carrera important, oferirà un programa marcat també per la proximitat en el repertori. Començarà amb la famosa Tocata i fuga en re menor, de Johann Sebastian Bach, continuarà amb peces d’Arvo Pärt i de Max Reger i acabarà amb l’obra Pastoral, del P. Antoni Massana, i la Fantasia en fa menor de Wolfgang Amadeus Mozart.

Cadascun dels concerts del Festival de proximitat s’ha titulat “De Bach a…”, per la qual cosa tots ells inclouran en el seu repertori, d’inici, alguna obra de Bach, fins a arribar a autors contemporanis. La intenció és no només comptar amb organistes “de proximitat”, sinó que també es pugui gaudir d’un repertori de músics propers.

El segon concert serà el dissabte 25 de juliol i anirà a càrrec de Juan de la Rubia, organista titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona i professor d’improvisació a l’ESMUC. Partirà del Preludi i fuga en sol major de Bach, alternat amb algun coral, i també alguns números de “L’art de la fuga”, una obra molt important del música alemany, no molt interpretada, però justament aquí programada. De Bach passarà a obres de Saint-Saëns, Gigout, Vierne i tancarà amb la Simfonia 42 núm. 6 en Sol de Widor.

El mestre Miquel González, director adjunt del FIOM, serà l’organista del tercer concert, el dissabte 8 d’agost, que servirà per presentar el CD commemoratiu del desè aniversari del Festival Internacional Orgue de Montserrat, enregistrat per ell mateix. Entre les peces que es podran escoltar aquest dia hi ha la Fantasia i fuga en sol menor de Bach –que tantes vegades havia interpretat el P. Abat Cassià M. Just a Montserrat-, la sisena simfonia per a orgue 42 de Widor, la primera sonata per a orgue 42 d’Alexander Guilmant i la Tocata 104 de Joseph Jongen.

Finalment, el darrer concert d’aquest Festival de proximitat serà el dissabte 22 d’agost. En aquesta ocasió, l’organista japonesa resident a Catalunya Izumi Kando, acompanyada de Nguyen Huu Nguyenal violí i Vincent Fillatreaua la viola, donaran una dimensió internacional a aquest cicle. Començaran també amb una obra de Bach, Trio Sonata número 5 en Do major, i seguiran interpretant obres de Denis Bédard, Bach, Christoph Willibald Gluck, Hans-André Stamm, Marin Marais, Gerhard Gunther –amb un coral que pot ser un lema per a aquest temps que estem vivint: “Què bonica que és la llum del matí, una esperança en què el Crist es mostra com a llum del nou dia”-, Izumi Kando i Camille Saint-Saëns, i Naji Hakim.

Cal recordar que tots els concerts del Festival de proximitat 2020 tindran lloca la Basílica de Santa Maria de Montserrat, començaran a les 21h, i tindran l’entrada lliure (amb control d’aforament per complir amb les mesures de prevenció sanitàries). Aquests espectacles musicals es podran seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local i també per Montserrat Ràdio i TV (www.montserratcomunicacio.cat).

Aquest Festival de proximitat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat, Reale Seguros i laFundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.

Última actualització: 22 novembre 2020

Abadia de MontserratMontserrat ofereix un cicle de concerts d’orgue amb artistes “de proximitat”