Montserrat acull unes jornades sobre el valor de la transmissió oral de la literatura per a infants i joves i la seva funció cultural i social

Organitzades per la UVic-UCC i l’Abadia de Montserrat, estan adreçades a persones que, des de l’àmbit de l’ensenyament, la biblioteca infantil, la recerca o la motivació personal, tinguin interès en l’aprofundiment d’aspectes del llibre infantil i juvenil

 

 

Montserrat, maig de 2018. La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), en col·laboració amb l’Abadia de Montserrat a través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen els dies 3, 4 i 5 de juliol la 9a Escola d’Estiu sobre Literatura Infantil i Juvenil. S’adreça a persones que, des de l’àmbit de l’ensenyament, la biblioteca infantil, la recerca o la motivació personal, tinguin interès en l’aprofundiment d’aquest tema. Aquesta novena edició, que tindrà lloc al Monestir de Montserrat –on s’han celebrat des de l’inici-, se centra en la Festa, joia i cançó en la literatura infantil i juvenil, aspecte que permetrà reflexionar sobre el valor de la transmissió oral de la literatura per a infants i joves i la seva funció cultural i social.

 

Les coordinadores de l’Escola d’Estiu sobre Literatura Infantil i Juvenil 2018, que compta amb la col·laboració de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), són: Maria Carme Bernal, Carme Rubio i Vanesa Amat, professores del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UVic-UCC.

 

La conferència inaugural de les Jornades, el dimarts 3 de juliol, a les 10.30h, la pronunciarà el professor Cinto Torrents (UVic-UCC), especialista en antropologia i cultura popular, i porta per títol: Les festes del curs de l’any i les formes de la literatura popular.

 

Les principals ponències i activitats programades a la 9a Escola d’Estiu sobre Literatura Infantil i Juvenil són les següents:

 

Dimarts 3 de juliol

 

11.30h                        Visita a l’exposició: Les festes de l’any i les cançons en les obres de la Biblioteca del Monestir de Montserrat. A càrrec de Josep Massot, monjo de Montserrat i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

15.30h                        Fem Escola d’Estiu… Cafè i conversa. Presentació dels participants i justificació del tema de la 9a Escola d’Estiu de Montserrat.

16.00h                        La glosa a l’escola. A càrrec d’Àlex Carrera i Gemma Pla, mestres responsables del projecte La glosa a l’escola que durant deu anys s’ha dut a terme a l’escola Puig d’Arques de Cassà de la Selva.

17.30h                        La cançó popular i el cicle de la terra.  A càrrec d’ Arturo Gaya i Jordi Fusté, membres del grup Quico el Célioel Noi i el Mut de Ferreries. Sessió teòrica.

18.45h                        Audició sobre La cançó popular i el cicle de la terra.  A càrrec d’Arturo Gaya i Jordi Fusté, membres del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Obert al públic.

 

Dimecres 4 de juliol

 

9.30h                          Ruta artísticoliterària: del monestir a la Santa Cova. A càrrec d’Àngels Rius, bibliotecària de Montserrat, Ramon Pinyol i M. Àngels Verdaguer, responsables de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC.

16.00h                        Una mà de contesLiteratura infantil i mitjans audiovisuals. A càrrec de Manuel Barrios, director del programa Una mà de contes de Televisió de Catalunya.

17.30h                        Un experiment agosarat. El musical Ombres i Maduixes o com fer arribar el Verdaguer de les cançons populars als joves. Conversa d’Arnau Tordera, del grup Obeses, amb l’especialista en Literatura Pere Tió sobre com fer viure els clàssics.

18.45h                        Un tastet d’Ombres i MaduixesA càrrec d’Arnau Tordera. Obert al públic. Peces basades en textos de Jacint Verdaguer

 

Dijous 5 de juliol

 

9.30h                          Literatura i emocions a l’escola. Interrogants, reptes i algunes propostes. A càrrec de Vanesa Amat i M. Carme Bernal, professores de Didàctica del Llenguatge i Literatura Infantil de la UVic-UCC.

11.15h                        Il·lustracions i dibuixos  en els llibres infantils i juvenils. Darreres tendències. A càrrec de Montserrat Ginesta, il·lustradora i editora.

12.15h                        Taula rodona: Com engrescar els joves a trobar el gust per la literatura? Modera: Vanesa Amat, professora de la UVic-UCC. Hi participen: Glòria Bordons, professora de la Universitat de Barcelona i directora de la Fundació Joan Brossa, i Joan Portell, pedagog, professor, escriptor i crític literari a la revista Faristol.

16.00h             Acte d’homenatge al mestre bibliotecari i dinamitzador de la lectura Jaume Centelles.
Trobada amb Jaume Centelles i lectura de textos. Presentació de l’autor a càrrec de Carme Rubio, professora de Literatura Infantil i Juvenil de la UVic-UCC.

 

Aquesta novena Escola d’Estiu sobre Literatura Infantil i Juvenil, que se celebrarà a Montserrat els dies 3, 4 i 5 de juliol de 2018, està adreçada a professionals de la biblioteconomia, mestres i professorat d’Educació Infantil, Primària i Secundària, documentalistes i professionals relacionats amb l’àmbit de la Literatura Infantil i Juvenil, i persones interessades en la temática. Informació i inscripcions: www.uvic.cat/universitatdestiu.

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 20 abril 2020

adminMontserrat acull unes jornades sobre el valor de la transmissió oral de la literatura per a infants i joves i la seva funció cultural i social