Scroll Top

Marta Marín-Dòmine, Dolors Miquel, Àlex Susanna, les obres Dinamarca i Stabat Mater i la companyia La Calòrica, entre els guardonats amb els Premis Crítica «Serra d’Or» 2020

Les infantils i juvenils Plous o fas Sol? (Mireia Vidal i Anna Font), la trilogia La llum d’Artús (Raimon Portell) i Jo i el món: una història infogràfica (Mireia Trius i Joana Casals) també rebran la serreta d’or

En l’apartat de Recerca: David Ballester i Manuel Vicente per Corre, democràcia, corre; Santiago Álvarez i Claudi Mans per 150 anys de taules periòdiques a la Universat de Barcelona; i Mandie Iveson per Language attitudes, national identity and migration in Catalonia

Barcelona, 31 de març de 2020. L’obra Fugir era el més bell que teníem (Club Editor), de Marta Marín-Dòmine, ha estat guardonada amb el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Novel·la; Ictiosaure (Edicions 62), de Dolors Miquel, ha rebut el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Poesia; Víctor Garcia Tur, amb El país dels cecs (Proa), el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Narrativa; Àlex Susanna, el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Dietari per Paisatge amb figures (Proa); i Arnau Barios, el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Traducció per Eugeni Oneguin d’Aleksandr Puixkin (Club Editor). Aquests han estat els premiats en l’apartat de Literatura i Assaig.

Pel que fa a l’apartat de Recerca, David Ballester i Manuel Vicente han guanyat el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Recerca (Humanitats) per l’obra Corre, democràcia, corre. Manifestacions i repressió policial a la Catalunya de la Transició (1975-1980) (Editorial Base). 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona (UB), de Santiago Álvarez i Claudi Mans, ha obtingut el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Recerca (Ciències). I Language attitudes, national identity and migration in Catalonia: “What the women have to say”, de Mandie Iveson, ha rebut el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Catalanística.

Dins l’apartat de Teatre, l’obra Dinamarca, de Josep Lluís i Rodolf Sirera, s’ha endut el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Teatre al millor text de teatre català donat a conèixer per l’estrena o l’edició, per «la visió crítica, crua i documentada amb què culmina la trilogia “Europa en guerra”, dedicada a les silenciades complicitats de la població “ocupada” amb els horrors nazis, i que tanca la fèrtil producció de tema històric dels dramaturgs valencians a causa del sobtat traspàs del primer»; Stabat Mater, dirigida per Magda Puyo, obté el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Teatre al millor espectacle teatral, per «la dificultat d’adaptar el complex món dramatúrgic d’Antonio Tarantino, resolt amb mestratge per la direcció de Magda Puyo i la brillant interpretació en solitari de Montse Esteve»; mentre que el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Teatre a l’aportació més interessant ha anat a parar a la companyia La Calòrica per «mantenir-se fidel durant deu anys a una personalitat pròpia, amb el permanent acompanyament de l’autoria singular de Joan Yago; la feliç recuperació de Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I –el seu primer espectacle– certifica una trajectòria artística tan allunyada de les modes del moment com aplaudida i reconeguda per la crítica i el públic».

Finalment, en l’apartat de Literatura Infantil i Juvenil, el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Literatura Infantil és per a l’obra Plous o fas Sol? (Akiara Books), amb text de Mireia Vidal i il·lustració d’Anna Font; el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Literatura Juvenil (Creació) és per a la trilogia La llum d’Artús (Barcanova), de Raimon Portell; mentre que el Premi Crítica «Serra d’Or» 2020 de Literatura Juvenil (Coneixements) és per a Jo i el món: una història infogràfica (Zahorí Books), de Mireia Trius i Joana Casals.

El jurat dels Premis Crítica Serra d’Or 2020, en l’apartat de Literatura i Assaig, ha estat format per Borja Bagunyà, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal i Pere Antoni Pons. En l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Jordi Casassas, Joandomènec Ros, Margalida Tomàs i Francesc Vilanova. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Marta Monedero, Juan Carlos Olivares i Anna Pérez Pagès han constituït el jurat de Teatre. Mentre que el de Literatura infantil i juvenil l’han format Mònica Baró, Pep Brocal, Joan Bustos, Teresa Mañà i Núria Ventura.

Donada la situació excepcional que estem vivint a causa de la COVID-19, la direcció de la revista va decidir suspendre l’acte de lliurament dels Premis Crítica «Serra d’Or» 2020, que s’havia de celebrar el 2 d’abril a Barcelona. Un cop que tornem a la normalitat, Publicacions de l’Abadia de Montserrat estudiarà com i quan es lliuraran els guardons.

Cal recordar que les obres premiades corresponen a les més destacades d’entre les publicades l’any 2019, i sense que s’hagin presentat a concurs. Els Premis Crítica «Serra d’Or» no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or de solapa, dissenya per Capdevila Joiers, que representa la distinció que atorga la revista.

Última actualització: 17 abril 2020