Les Vespres a la Marededéu de Joan Cererols, reconeixement de Montserrat al compositor en els 400 anys del seu naixement

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX impulsen el concert, que es podrà seguir per les TV de la Xarxa de Comunicació Local (22.30h), i en directe per Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat)

Diumenge de Rams, 14 d’abril, a les 21h, tindrà lloc el tradicional Concert de Setmana Santa a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, que enguany protagonitzarà el Cor Lieder Càmera, acompanyat a l’orgue per Joan Seguí, sota la direcció d’Eduard Vila i Perarnau. L’entrada serà lliure. Aquest concert també es podrà seguir en directe a través de Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat), i a partir de les 22.30h per les TV de la Xarxa de Comunicació Local.

Les Vespres i antífones a la Mare de Déu del mestre Joan Cererols són un clar exemple de polifonia i policoralitat: tres plans sonors —solista i dos cors a quatre veus mixtes— amb el suport de l’acompanyament conformen l’espectre sonor de l’obra. El diàleg constant d’aquests plans donen a l’obra frescor i ritme intern, i una utilització acurada de la mètrica llatina permet copsar tot el sentit del text. Per tal de facilitar una comprensió més gran de l’obra s’han introduït tots els textos llatins i les traduccions catalanes de les obres que es cantaran. Les traduccions dels salms són de la Bíblia Catalana Interconfessional.

El cor Lieder Càmera, juntament amb la soprano solista Laia Prat, el contrabaix Roger Azcona, Marc de la Linde a la viola de gamba i l’organista Joan Seguí oferiran una versió fresca i dinàmica d’aquestes Vespres de la Marededéu, sense oblidar la subtilesa que requereixen les harmonies clares i netes de Cererols.

El monestir de Montserrat no podia oblidar la celebració dels 400 anys del naixement d’aquest il·lustre mestre de l’Escolania. La seva música oferta el vespre del Diumenge de Rams en el marc de la Basílica de Santa Maria és el millor pòrtic per a endinsar-se en la profunditat de la Gran Setmana dels cristians.

Eduard Vila i Perarnau

Va iniczar la seva formació a l’Escola de Música de Martorell i, posteriorment, a l’Escolania de Montserrat. Ha estudiat fenomenologia i direcció orquestral i coral. Va fundar l’Escolania i Cor Jove d’Olesa de Montserrat, de la qual n’és director; i també dirigeix el cor Sant Esteve de Sant Esteve Sesrovires, tasques que compagina amb les de docent a l’Aula de Música de Sant Esteve Sesrovires. Ha estat, de 2002 a 2009, director assistent de l’Escolania de Montserrat; ha col·laborat amb orquestres com l’Orquestra Barroca Catalana, la Capella de Santa Maria d’Igualada, l’Orquestra del Garraf, l’Orquestra Simfònica del Vallès, el grup de música antiga “La Caravaggia” o l’Orquestra Nacional d’Andorra. La temporada 2014-2015 es va incorporar a Lieder Càmera com a sots-director i en va assumir la direcció musical de 2017 a 2018.

Lieder Càmera

El so càlid i expressiu, propi i característic de Lieder Càmera va ser una de les prioritats del treball del seu fundador, Josep Vila, i ha continuat així posteriorment. Ha treballat amb directors i orquestres nacionals i internacionals. Ha estat cor adscrit al Festival Castell de Peralada, ha actuat amb C. Santos fent gira per Europa, i al TNC. A la temporada 2018-2019, sota el lideratge de Josep Vila, emprèn un projecte on un dels eixos principals serà la dedicació a la música catalana dels segles XX i XXI.

Programa del concert

Vesperae et antiphonae Beatae Mariae Virginis

Joan Cererols (1618-1680)

Deus in adjutorium meum intende

Salm 109: Dixit Dominus

Salm 111: Beatus vir

Salm 112: Laudate pueri

Salm 115: Credidi

Salm 121: Lætatus sum

Salm 126: Nisi Dominus

Himne: Ave Maris Stella

Càntic: Magnificat

Salve Regina, antífona a 8 veus amb ecos

Solistes: Pilar Rovira (soprano), Teresa Udina (mezzosoprano), Jaume Bardolet (tenor) i Nestor Pindado (baríton)

Alma Redemptoris Mater, antífona final d’Advent a 8 veus

Ave Regina Cælorum, antífona final de Quaresma, a 8 veus

Amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX col·laboren, un any més, amb el Monestir de Montserrat en l’organització d’aquest concert, seguint la tradició de les obres socials de les antigues caixes d’estalvis. Aquest concert forma part del conjunt d’activitats artístiques al qual continuen donant suport, com a mostra del seu compromís amb el país, amb les persones i amb el teixit social dels territoris d’actuació.

Última actualització: 27 març 2020

adminLes Vespres a la Marededéu de Joan Cererols, reconeixement de Montserrat al compositor en els 400 anys del seu naixement