IV jornades de cultura humanista «La interpretació de la Bíblia al segle XX»

El proper 12 de febrer es farà al monestir de Montserrat la quarta edició de les Jornades de Cultura Humanista sobre la interpretació de la Bíblia al segle XX.

El s. XX ha representat un canvi en l’àmbit de molts estudis, tant en les ciències empíriques com en les ciències socials i humanes, que han adquirit en aquests cent anys uns mètodes d’estudi que les han dutes per camins que fins aquell moment havien estat impensables. També l’estudi de la Bíblia s’ha beneficiat i ha crescut a l’ombra d’aquesta tendència.

A partir del desenvolupament de l’hermenèutica i de l’avanç en la filologia, acompanyades de l’estudi material de les cultures de l’antiguitat que l’arqueologia ha permès, el text bíblic ha estat estudiat, sobretot durant la primera meitat del s. XX segons els criteris i els mètodes de la crítica literària. Aquest estudi va situar el text bíblic en la història i ésser comprés des del seu moment històric.

Més endavant, i gràcies a l’avanç de l’estudi crític del text, altres aproximacions, com la psicològica o la sociològica, s’han acostat a la Bíblia i l’han llegida amb noves metodologies que n’han enriquit la comprensió.

En el s. XX, doncs, s’ha fet manifest at allò que J.L. Borges deia, citant Escot Erígena: que la Bíblia amaga un nombre infinit de significats, com les plomes tornassolades d’un paó tenen un nombre infinit de colors.

Trobareu més informació al PDF informatiu.
PDF

Abadia de MontserratIV jornades de cultura humanista «La interpretació de la Bíblia al segle XX»