Diàleg entre orgue i trompa al Festival Internacional Orgue de Montserrat

El tercer concert del Festival Internacional Orgue de Montserrat 2022 (FIOM 2022) se celebrarà a la Basílica de Santa Maria de Montserrat el dissabte 6 d’agost, a les 21 h. En aquesta ocasió, el FIOM 2022 presenta un diàleg entre l’orgue i la trompa, interpretat per l’organista catalana resident a Alemanya Mar Vaqué, que estarà acompanyada de la trompista andalusa Isabel Rodríguez.

El programa inclourà música de diverses èpoques, partint de Bach i Telemann, fins a arribar a música contemporània recreada per aquestes dues joves intèrprets, que estan fent una carrera molt important a Europa. Per tant, després d’interpretar obres principalment de Georg P. Telemann i de Johann S. Bach, també tocaran peces de Bernhard Krol, Bernhard Eduard Müller, Étienne Isoz, Maurice Duruflé, a més de la improvisació de la mateixa Mar Vaqué. Aquest concert es podrà escoltar en directe, a través de Montserrat Ràdio, i veure en diferit el diumenge 21 d’agost, a les 22.30h, per les TV de La Xarxa Audiovisual Local.

L’organista tarragonina resident a Alemanya Mar Vaqué i la trompista Isabel Rodríguez interpretaran obres de Georg P. Telemann, J. S. Bach, a més de Bernhard Krol, B. Eduard Müller, Étienne Isoz i M. Duruflé, en una actuació que es podrà escoltar en directe per Montserrat Ràdio i veure en diferit el diumenge 21 d’agost, a les 22.30 h, a les TV de La Xarxa

Amb aquest concert es reprenen els cicles estables d’abans de la pandèmia, amb els diàlegs de l’orgue amb altres instruments. En aquest cas, Mar Vaqué, organista tarragonina resident a Alemanya, acompanyada de la trompista Isabel Martínez, interpretaran música de diverses èpoques, partint de Bach i Telemann, fins a arribar a música contemporània recreada per aquestes dues joves intèrprets, que estan fent una carrera molt important a Europa.

Mar Vaqué (Tarragona, 1994) es va iniciar en l’estudi del piano quan tenia set anys. A partir de 2011 s’endinsa en el món de l’orgue gràcies als professors Jordi Vergés i Jonatan Carbó. El 2013 comença els seus estudis superiors d’orgue a l’ESMUC, sota la direcció d’Oscar Candendo, i el 2015 ingressa a la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart (Alemanya), on clausurarà la carrera d’orgue sota el mestratge de Jürgen Essl, complementant la seva formació amb la carrera de Kirchenmusik (música eclesiàstica) i el Màster d’orgue amb el mateix professor. Mar Vaqué ha ofert nombrosos concerts com a solista a nivell nacional i internacional -Espanya, Andorra, França, Alemanya, Colòmbia i Lituània-, destacant la seva actuació a la Catedral de Notre-Dame de París el 2018. Alguns dels seus concerts han estat gravats per RNE i SWR Deutschland. El 2015 obté el primer premi en el IV Concurs Internacional d’Orgue Joseph Gabler a Ochsenhausen (Alemanya) i el 2016 el segon premi “ex aequo” en la 86a. Convocatòria d’orgue de Joventuts Musicals d’Espanya. Actualment és l’organista titular i directora dels cors de les parròquies St. Hedwig und Ulrich a Stuttgart-Möhringen, Alemanya.

Isabel Martínez (Jaén, 1997) s’inicia en l’estudi de la trompa –també als set anys d’edat- a la Banda de Beas de Segura, i l’any 2008 es trasllada a Granada, on inicia el grau professional. Paral·lelament, ingressa a la Banda de música de Churriana de la Vega, el director de la qual, Javier Giner Gutiérrez, serà el seu professor de trompa. El 2016 comença els estudis superiors de trompa i pedagogia a l’Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart (Alemanya) amb el professor Christian Lampert i els assistents Philipp Römer, Wolfgang Wipfler, Horst Ziegler i Christina Heckmann. Durant els últims anys rep Masterclasses de Sibylle Mahni, Carsten Duffin, Thomas Hauschild, Jan Golebiowski, Mahir Kalmik, Raimund Zell, Eric Terwilliguer, Bruno Schneider, Fergus Mcwillian i Nury Guarnaschelli, entre altres. També s’ha format a l’Academia de Estudios Orquestales Fundación Barenboim-Said (Sevilla), i recentment ha estat academista al Staatstheater de Kassel i l’NDR-Elbphilharmonie Orchester d’Hamburg. Isabel Martínez té una extensa trajectòria per orquestres joves, com ara l’Orquesta Joven de Granada, l’Orquesta Joven de Andalucía (OJA), la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) o bé la European Union Youth Orchestra (EUYO). Recentment, ha actuat amb orquestres com la Staatsoper Stuttgart, la Hamburger Symphoniker o bé la Hr Sinfonie Orchester Frankfurt; actualment és membre de la Bamberger Symphoniker.

PDF

El Festival Internacional Orgue de Montserrat. Cassià M. Just, in memoriam (FIOM) es pot gaudir en directe a la Basílica de Santa Maria –l’entrada és gratuïta, però cal fer reserva prèvia de localitat. També es pot escoltar en directe a través de Montserrat Ràdio. La Xarxa Audiovisual Local ofereix tots els concerts en diferit.

El darrer concert del FIOM 2022 serà el dissabte 20 d’agost i anirà a càrrec del duet format pels germans de Manchester Tom i Jonathan Scott, que ja van actuar al FIOM de l’any 2017. En aquesta ocasió, l’orgue dialogarà amb el piano solista. Els Scott Brothers Duo presentaran un programa nou i suggerent, on la combinació sonora dels dos instruments és una experiència fascinant. Molts dels arranjaments que s’escoltaran són de Jonathan Scott, reconegut internacionalment com a compositor. La fusió entre el piano i l’orgue que creen aquest duet va suscitar una gran expectació i un gran entusiasme l’any 2017; per la qual cosa, han estat els primers artistes d’altres edicions que s’ha volgut recuperar aquest estiu. Vindran amb repertori nou, perquè l’objectiu és recuperar intèrprets, tot innovant. L’emissió a través de les TV locals de La Xarxa serà l’endemà, diumenge 21 d’agost, a les 22.30 h.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2022, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González.

Última actualització: 23 juliol 2022

Abadia de MontserratDiàleg entre orgue i trompa al Festival Internacional Orgue de Montserrat