L’organista de la catedral de l’Almudena de Madrid omplirà Montserrat amb la música de Bach el proper dissabte 16 de juliol

El segon concert del Festival Internacional Orgue de Montserrat 2022 (FIOM 2022) se celebrarà a la Basílica de Santa Maria de Montserrat el dissabte 16 de juliol, a les 21 hores, i porta per títol: “Organo Pleno”. El protagonitzarà el mestre Roberto Fresco, un dels organistes espanyols amb més projecció internacional. És l’organista titular de la catedral de l’Almudena de Madrid, un intèrpret amb una carrera internacional molt sòlida. El programa inclourà, principalment, obres de J. S. Bach, i també d’Eugène Gigout, Sigfried Karg-Elert i Francesc Civil. Aquest concert es podrà escoltar en directe, a través de Montserrat Ràdio, i veure, una setmana més tard, el diumenge 24 de juliol, a les 22.30 hores, per les TV de La Xarxa Audiovisual Local.

Dissabte 16 de juliol, a les 21 hores, nou concert del FIOM 2022 a la Basílica de Santa Maria, amb entrada lliure (cal fer reserva prèvia de localitat a https://abadiamontserrat.cat/FIOM)

Roberto Fresco (Astorga, 1967) és l’organista titular de la Catedral de Santa Maria la Real de l’Almudena (Madrid) i professor d’orgue del Centro Superior de Enseñanza Musical Katarina Gurska de Madrid. Va iniciar la seva educació musical a Astorga i la va continuar al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid. Entre els anys 1994 i 1996 estudia a l’Hochschule für Musik de Viena, amb Michael Radulescu, personalitat a la qual li deu bona part del seu pensament musical. Però va ser l’organista Montserrat Torrent qui ha exercit una veritable influència sobre ell en qüestions interpretatives i pedagògiques, especialment pel que fa a la música espanyola.

La seva carrera com a concertista i professor l’ha portat a actuar a Europa, Estats Units, Amèrica Llatina i les Filipines. Col·labora habitualment amb solistes i grups vocals i instrumentals, abordant repertoris que abasten sis segles de música per a orgue. També ha fet diversos treballs discogràfics que van de la música antiga a la del segle XX. Ha estat professor d’orgue i clavecí en diversos conservatoris de Madrid, Salamanca i Palència.

És fundador i director de l’Acadèmia d’Orgue “Fray Joseph de Echevarría” que se celebra en els orgues històrics de Tierra de Campos (Palència), i que té com a finalitat la promoció dels orgues antics espanyols i de tota la literatura que ha estat escrita per a ells. En aquest sentit, Roberto Fresco ocupa, des de 2014, la càtedra d’orgue dels Cursos Universitaris Internacionals de Música a Compostel·la.

PDF

El Festival Internacional Orgue de Montserrat. Cassià M. Just, in memoriam (FIOM) es pot gaudir en directe a la Basílica de Santa Maria —l’entrada és gratuïta, però cal fer reserva prèvia de localitat a https://abadiamontserrat.cat/FIOM—-. També es pot escoltar en directe a través de Montserrat Ràdio. La Xarxa Audiovisual Local oferirà tots els concerts en diferit: els diumenges 24 de juliol, i 7 i 21 d’agost, a les 22.30 hores.

El tercer concert del FIOM 2022 serà dissabte 6 d’agost: orgue i trompa a la Basílica de Santa Maria. Amb aquest concert es reprenen els cicles estables d’abans de la pandèmia, amb els diàlegs de l’orgue amb altres instruments. En aquest cas, Mar Vaqué, organista catalana establerta a Alemanya, acompanyada de la trompista Isabel Martínez, interpretaran música de diverses èpoques, partint de Bach i Telemann, fins a arribar a música contemporània recreada per aquestes dues joves intèrprets, que estan fent una carrera molt important a Europa. L’emissió per les TV locals de La Xarxa serà diumenge 7 d’agost, a les 22.30 hores.

El darrer concert del FIOM 2022 serà el dissabte 20 d’agost i anirà a càrrec del duet format pels germans de Manchester Tom i Jonathan Scott, que ja van actuar al FIOM de l’any 2017. En aquesta ocasió, l’orgue dialogarà amb el piano solista. Els Scott Brothers Duo presentaran un programa nou i suggerent, on la combinació sonora dels dos instruments és una experiència fascinant. Molts dels arranjaments que s’escoltaran són de Jonathan Scott, reconegut internacionalment com a compositor. La fusió entre el piano i l’orgue que creen aquest duet va suscitar una gran expectació i un gran entusiasme l’any 2017; per la qual cosa, han estat els primers artistes d’altres edicions que s’ha volgut recuperar aquest estiu. Vindran amb repertori nou, perquè l’objectiu és recuperar intèrprets, tot innovant. L’emissió a través de les TV locals de La Xarxa serà l’endemà, diumenge 21 d’agost, a les 22.30 hores.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2022, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González.

Abadia de MontserratL’organista de la catedral de l’Almudena de Madrid omplirà Montserrat amb la música de Bach el proper dissabte 16 de juliol