Scroll Top

José Luis Echechipía i Pello Ruiz Huici: música de Bach en diàleg amb l’oboè

La Basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà dissabte 24 de juliol, a les 21.00 hores, el segon concert del Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021 (FIOM 2021), que en aquesta ocasió estarà protagonitzat pels navarresos José Luis Echechipía París (orgue) i Pello Ruiz Huici (oboè), que interpretaran obres de Johann S. Bach, Domenico Scarlatti, Josep Pla Jesús Guridi i Ralph Vaughan Williams. L’entrada és gratuïta, però cal reservar localitat a través de la pàgina web de Montserrat: abadiamontserrat.cat/reserves. Aquest concert es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local i per Montserrat Ràdio i TV (abadiamontserrat.cat/tv).

L’organista José Luis Echechipía és una persona amb una àmplia experiència en el món del concert: ha actuat en nombrosos festivals arreu de l’Estat espanyol a més de tocar a països com França, Portugal, República Txeca, Itàlia o Filipines. Treballa assíduament el terreny docent i el de la difusió del patrimoni organístic i musical, principalment el navarrès, a través de programes de ràdio o projectes de difusió i educatius. Ha fet gravacions per a la ràdio i la TV, i també ha enregistrat alguns treballs discogràfics, tant individualment com acompanyant diverses formacions musicals.

És autor del guió i director artístic del documental “Haizea eta Ura”, que tracta sobre el patrimoni organístic i humà de les comarques del Bidasoa navarrès. Ha fet composicions musicals per a cor, piano, música de cambra i, és clar, per a orgue; algunes de les quals, concebudes per a orgue barroc ibèric. José Luis Echechipía treballa com a responsable artístic de l’orgue del Monestir de Leyre, que s’emmarca dins un projecte que pretén estendre el coneixement i les possibilitats d’aquest instrument. És vicepresident d’ANAO (Asociación Navarra de Amigos del Órgano) i ostenta el càrrec de director artístic del Festival “Música para Órgano en Navarra”, que ANAO va iniciar l’any 1984, i que actualment organitza el Govern de Navarra com a programa propi (www.organo-navarra.com).

Pello Ruiz Huici acompanyarà Echechipía a l’oboè. Nascut a Pamplona l’any 1970, Pello Ruiz va iniciar la seva formació musical al Conservatori Pablo Sarasate de Pamplona i al Conservatori de Bayona. Ha col·laborat amb grans orquestres, com ara la Sinfónica de Navarra, la Côte Basque, la Joven Orquesta de Euskadi o la Banda de Musica La Pamplonesa, i també amb música de cambra, amb el Trio Rerum Novarum (Premi Nacional Juventudes Musicales) o el Duo Oboe Órgano, amb el mateix Echechipía.

Pello Ruiz Huici és primer professor d’oboè en diverses escoles de música de Navarra, i des de 2005 és professor al Conservatori Pablo Sarasate. Com a director de cors: funda el Taller de Música Sine Nomine (1988) i més endavant també dirigeix la Coral Baranain i la Coral de Cámara de Pamplona, amb les quals obté primers premis nacionals i internacionals.

El programa del concert Noblesa i bellesa: la música com a transmissió de virtuts és el següent:

 • Domenico Scarlatti (1685-1757)                 Sonata en mi menor, K.81*
  Grave  //  Allegro  //  Grave  //  Allegro
 • Johann Sebastian Bach (1685-1750)         Preludi i fuga en mi menor BWV 548
 • Josep Pla (1728-1762)                                 Sonata en do menor*
  Allegretto  //  Andante  //  Allegro assai
 • Jesús Guridi (1886-1961)                            Tres peces de l’“Escuela española de órgano”
  Preludio / Ofertorio en Sol mayor / Ofertorio en El Tríptic del Bon Pastor: El ramat, L’ovella perduda i El Bon Pastor
 • Ralph Vaughan Williams (1872-1958)       The house of life (selec.)*
  Love sight // Silent noon // Heart’s haven

Els propers concerts del FIOM 2021 seran el dissabte 7 d’agost, en el que l’organista coreà resident a Madrid Riyehee Hong interpretarà un programa centrat en les variacions per a orgue que començarà pel Passacaglia de Bach, obra de referència del P. Cassià M. Just, fins a la dinàmica contemporània de les variacions per a orgue. Tocarà peces de Claude Balbastre, Johann S. Bach, Eugine Gigout, Charles-Marie Widor, Dudley Buck i Alexandre Guilmant.

Mentre que el darrer concert del FIOM 2021 serà el dissabte 21 d’agost i anirà a càrrec de l’asturiana Susana García Lastra, actualment és l’organista titular de l’església de Los Venerables de Sevilla, que interpretarà a l’orgue de Montserrat música de J. S. Bach fins a Henry Mulet, passant per autors com ara J. Gabriel Rheinberger, Luis Mariani, John Cage, Jan Zwart, M. Hélène Bonis, René Louis Becker i Domingo Arquimbau.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.