Scroll Top

Montserrat celebra una Vetlla de Santa Maria i una festa de la Mare de Déu excepcionals

La celebració de la Vetlla de Santa Maria i de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat d’enguany seran també excepcionals. Donada la situació actual, ambdues tindran lloc a la Basílica de Santa Maria i seran presidides pel P. Abat Josep M. Soler, acompanyat de la comunitat benedictina de Montserrat, però sense l’assistència de fidels ni de l’Escolania, és clar. Només es podran seguir a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local (TV locals de Catalunya), de Ràdio Estel i de Montserrat Ràdio i TV (www.montserratcomunicacio.cat), que les oferiran en directe.

Per tant, la Vetlla de Santa Maria, del diumenge 26 d’abril a les 22h; i la missa de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat, del dilluns 27 d’abril, a les 11h, només es podran viure a través dels mitjans de comunicació.

La Vetlla de Santa Maria d’enguany serà, doncs, sense missa, i consistirà en l’Ofici de lectures. L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel P. Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies. Aquest any, per això, serà una mica diferent per la situació excepcional que estem vivint a causa de la pandèmia. Tampoc hi haurà, és clar, la tradicional ballada de sardanes a les places, en acabar la missa conventual del 27 d’abril.

Última actualització: 27 abril 2020