Scroll Top

Descobrim Montserrat: Sant Ignasi de Loiola

La matinada del 25 de març del 2022 es compliran cinc-cents anys de la sortida de Sant Ignasi de Loiola de Montserrat, on va viure el procés de conversió, en direcció a Manresa. Havia arribat tres dies abans i va acabar fent una confessió general, per escrit, i per això es confessa amb un monjo, que se sap que va ser el P. Joan Chanon.

500 anys de l’arribada de Sant Ignasi a Montserrat

El 25 de març de 1522 va sortir de Montserrat en direcció a Manresa, un cop viscut el seu procés de conversió

La figura de la Mare de Déu esdevé central en la conversió d’Ignasi de Loiola. Ell li va traslladar a Maria la simbologia de la vetlla d’armes que els cavallers feien a la dona per la qual volien consagrar la seva vida. La mística cavalleresca rep aquí un canvi radical de significat, amb conseqüències pràctiques evidents.

Segons diuen molts testimonis antics, sant Ignasi hauria fet una o més estades a Montserrat –probablement tornant des de Manresa- en una cova de la muntanya per fer pregària i penitència, per veure’s amb el P. Joan Chanon i per a rebre els Exercicis Espirituals del P. Abat Garcías de Cisneros, que havia mort pocs anys abans de la visita d’Ignasi. La crítica interna dels Exercicis espirituals de sant Ignasi mostra la influència rebuda del Compendio breve del Ejercitatorio de la vida espiritual de l’abat Garcías.

Montserrat va ser molt important en la vida del Sant, com explica el P. Ignasi M. Fossas, monjo de Montserrat: “Montserrat és important en la vida de Sant Ignasi per tres motius, principalment. És en aquest lloc on formalitza i exterioritza la seva conversió, el seu desig de començar una nova vida. També perquè a Montserrat sant Ignasi és iniciat en el corrent espiritual de la devotio moderna, una introducció a la vida de pregària per als fidels. I perquè una de les pràctiques d’aquest corrent espiritual era la confessió general, que ell va experimentar, i per la qual va rebre la gràcia del perdó, el do de la misericòrdia i la força de l’Esperit Sant per començar aquesta nova vida.

Amb tot, es podria pensar que algunes decisions crucials per a la vida de Sant Ignasi, com per exemple no anar de seguida a Terra Santa o bé desviar el seu itinerari cap a Manresa, en comptes d’anar directament a Barcelona, van ser concebudes i madurades a Montserrat.

Última actualització: 25 març 2022