Scroll Top

La Coral Sant Jordi interpretarà la Petita Missa Solemne de Rossini en el tradicional Concert de Rams a Montserrat

El tradicional Concert de Rams de Montserrat, que se celebrarà diumenge 2 d’abril, a les 21.00 hores, a la Basílica de Santa Maria —amb entrada lliure—, estarà protagonitzat per la Coral Sant Jordi, que interpretarà la Petita Missa Solemne de Rossini. Sota la direcció d’Oriol Castanyer, acompanyaran la Coral Sant Jordi la soprano Rita Morais, la mezzosoprano Tànit Bono, el tenor Oriol Guimerà i el baix Pau Armengol, amb Gregori Ferrer al piano i Álvaro Metzger a l’harmònium.

PDF

Aquest concert, organitzat per l’Abadia de Montserrat, que compta amb el suport de la Fundación Salvat, l’obra social del Grup Farmacéutic Salvat, es podrà seguir en directe (21.00 hores) a través de Montserrat Ràdio i Montserrat TV i, a partir de les 22.30 hores, per les televisions de la Xarxa de Comunicació Local.

Estarà acompanyada per la soprano Rita Morais, la mezzosoprano Tànit Bono, el tenor Oriol Guimerà i el baix Pau Armengol, amb Gregori Ferrer al piano i Álvaro Metzger a l’harmònium; sota la direcció d’Oriol Castanyer

La Petita Missa Solemne de Rossini

Gioachino Rossini (1792-1868), molt reconegut a la seva època com a compositor d’òperes, va escriure aquesta missa solemnis, que irònicament va anomenar “petita missa”, a les acaballes de la seva vida, en un gest compositiu que va qualificar com “un dels darrers pecats de la seva vellesa”. L’obra, escrita el 1863, trenta-quatre anys més tard de la seva darrera òpera, es va estrenar pòstumament (1869) a París. La Petita Missa Solemne, escrita possiblement per encàrrec del comte Alexis Pillet-Will, s’estructura en les cinc parts del text litúrgic, amb un Kyrie ternari, un Gloria en sis moviments, un Credo dividit en quatre seccions, el Sanctus (que inclou l’Hosanna i el Benedictus) i l’Agnus Dei. A més, Rossini hi va afegir una peça instrumental en forma de preludi i fuga per a l’ofertori.

75è aniversari de la Coral Sant Jordi

Amb aquest concert, la Coral Sant Jordi, que va ser fundada per Oriol Martorell l’any 1947 a Rubí, clou el seu 75è aniversari. Per a l’entitat, l’aportació d’Oriol Martorell —que des de l’inici en va assumir la direcció i va encapçalar no només una manera personal d’entendre i d’interpretar la música, sinó també una determinada projecció social del fet musical, vinculada i compromesa amb el moment històric del país— ha estat essencial: va ser l’ànima i el dinamitzador d’una línia coral de plena vigència. La Coral té una llarga trajectòria de difusió musical, amb més de 1.900 concerts interpretats a Catalunya, Espanya i altres països europeus, i ha col·laborat amb directors i compositors de prestigi com Sergiu Celibidache, Eduard Toldrà, Duke Ellington, Antoni Ros Marbà, Sergiu Comissiona, Edmon Colomer, Laszlo Heltay, Laurence Foster o Lluís Llach. El director actual de la Coral Sant Jordi és Oriol Castanyer.

Amb el suport de la Fundación Salvat

La Fundación Salvat, obra social i cultural del Grup Farmacèutic Salvat, té com a missió promoure i desenvolupar la investigació científica en tecnologia farmacèutica, contribuir a l’impuls de la cultura a través del mecenatge musical i artístic, i ajudar altres entitats amb decidida vcació assistencial cap a persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Ho fa també col·laborant amb grans auditoris com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana —dels quals forma part dels consells de mecenatge— i el Teatro Real de Madrid. Els anys 2022, 2023 i 2024 dona suport al Concert de Setmana Santa del Monestir de Santa Maria de Montserrat.

Última actualització: 2 abril 2023