Commemoració del 800 aniversari de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat

Diumenge, 23 de juliol, durant la missa conventual del Monestir de Montserrat, que va presidir el P. Joan M. Mayol, rector del Santuari de Santa Maria, va tenir lloc la commemoració del 800 aniversari de la institució de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat.

A l’inici de la missa, el P. Joan M. Mayol va situar el marc d’aquesta commemoració i al final de l’eucaristia va llegir la benedicció que el Papa Francesc ha concedit a la Confraria en motiu d’aquesta celebració. Cal recordar que del 6 al 9 d’octubre tindrà lloc un pelegrinatge organitzat des de Montserrat, durant el qual el Papa Francesc rebrà els més de 800 confrares i els bisbes de Catalunya que hi seran presents el dissabte 7 d’octubre. Les persones interessades a assistir-hi ho poden fer a través del formulari que es troba a la pàgina MontserratRoma2023, que també detalla els actes litúrgics, el concert de l’Escolania i altres detalls del pelegrinatge.

L’objectiu de la Confraria és estendre i facilitar la devoció a la Mare de Déu de Montserrat, amb la vinculació al Santuari i la creació de centres que, com autèntics petits santuaris, apropin l’amor que Déu manifesta a la seva Muntanya Santa a tots els fidels. Això es fa amb la pregària personal i, sobretot, amb l’organització de celebracions els dies que l’Església celebra la Mare de Déu, especialment les dues festes montserratines del 8 de setembre i del 27 d’abril. Cada any, el dissabte sobre el 27 d’abril, els confrares són invitats a pujar a Montserrat per a una celebració al Santuari, en la qual es dóna als nous confrares el recordatori i la medalla de la Confraria. Igualment, el dissabte sobre el 8 de setembre són invitats a venir a la celebració en record i sufragi dels confrares difunts.

La Confraria, doncs, té un centre principal, al Santuari de Montserrat, i centres delegats, escampats per tot el món, els quals participen de la vida i la pregària de Montserrat. Per a ser confrare cal inscriure’s a qualsevol centre delegat o a Montserrat mateix. Els confrares no tenen obligacions determinades, però es recomana una vida activa de pregària. Per a facilitar-ho, el Santuari, la casa comuna de tots els confrares, proposarà materials per a la pregària personal o en grup. Es recomana molt vivament la participació als actes que la Confraria organitza en els centres delegats.

L’advocació de la Mare de Déu de Montserrat és sens dubte un dels títols marians amb més projecció arreu del món. La Imatge romànica original del segle XII ha donat lloc, mantenint els trets iconogràfics de la muntanya i la serra, a les més variades fesomies segons el lloc on s’ha inculturat aquesta advocació catalana. La pietat popular de cada país ha fet seus el somriure, les llàgrimes i la mirada maternal de Santa Maria que dóna consol a qui la pàtria enyora, abriga el cor de tots els qui l’han acollit a casa seva i il·lumina el camí de tots els qui la invoquen com a pelegrins. A l’apartat de la Confraria, a la pàgina Confraria de la Mare de Déu de Montserrat es pot trobar també un vídeo amb 166 de les imatges que hi ha de la Mare de Déu de Montserrat a Catalunya i arreu del món, i també un sobre la pròpia Confraria.

 

Última actualització: 24 juliol 2023

Abadia de MontserratCommemoració del 800 aniversari de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat