Benedicció del P. Manel Gasch i Hurios com a nou abat de Montserrat

Dimecres 13 d’octubre es va celebrar l’acte de benedicció del P. Manel Gasch i Hurios com a nou abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat, conferida per l’Excm. P. Manuel Nin i Güell, monjo de Montserrat i bisbe (exarca apostòlic) dels catòlics de tradició bizantina de Grècia. A la cerimònia hi van assistir una nodrida participació dels bisbes de Catalunya i un bon nombre de superiors masculins i femenins, benedictins i cistercencs, amb el Rdm. P. Gregory J. Polan, abat primat de la Confederació Benedictina; i el Rdm. P. Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Sublacense-Cassinesa. També van ser presents a la cerimònia el M. H. president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; a més de representants del Patronat de la Muntanya de Montserrat, de la societat civil i eclesial vinculats al Monestir.

P. Abat Manel GaschLa celebració va anar precedida, en qualitat d’ofrena musical dels Antics Escolans de Montserrat, d’un “Preludi Abacial per a orgue”, obra expressament composta per Andreu Diport i Feliu (Barcelona 1998) sobre la signatura musical «G-As-C-H» (sol-la bemoll-do-si). Els textos i els cants seran els propis de la Festa dels beats màrtirs (que se celebra cada 13 d’octubre), amb intervencions de l’Escolania i la Capella de Música. Les polifonies han estat escollides d’entre el repertori dels Mestres de l’Escolania

  • Kyrie de la Missa a 6 veus (Narcís Casanovas)
  • O sacrum convivium (Anselm Ferrer),
  • O memoriale (Joan Cererols)
  • Exultate Deo de P.L. Palestrina.

El ritu de benedicció va començar després de l’Evangeli, quan un dels monjos assistents de l’abat elegit es va adreçar al bisbe oficiant i li va demanar que conferís la benedicció. Aquest va pronunciar l’homilia, al terme de la qual l’elegit va fer la promesa de fidelitat al nou ministeri. Després es va prostrar i l’assemblea va cantar les Lletanies del sants. El bisbe Manel Nin va pronunciar l’extensa Oració de benedicció, que l’elegit va escoltar agenollat. A continuació va rebre els distintius del seu nou ministeri:

  • la Regla de sant Benet
  • l’anell
  • la mitra
  • el bàcul

que signifiquen, respectivament, el mestratge, l’amor esponsal per la comunitat, l’autoritat i la missió de pastor. El celebrant va acompanyar el nou abat a la càtedra, on va rebre l’abraçada dels bisbes, dels abats i dels monjos de la comunitat de Montserrat.

La missa va continuar, com de costum, amb la Litúrgia de l’Eucaristia. El cant de comunió –com ja ho va ser el d’introducció– van ser compostos pel monjo Jordi-Agustí Piqué, i feien al·lusió als màrtirs.

El nou abat va adreçar una al·locució al poble -que es pot trobar en aquest mateix apartat d’Actualitat-. Com a comiat, el prelat exarca de Grècia, que en tota la celebració va anar revestit dels ornaments pontificals bizantins, va beneir l’assemblea. En el cant final, el Virolai, va prendre relleu l’estrofa «Amb vostre nom comença nostra història, i és Montserrat el nostre Sinaí».

El P. Abat Manel Gasch

El P. Manel Gasch i Hurios (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1993). El 1996 va ingressar al monestir, on va fer la professió monàstica simple el 5 de setembre de 1998 i la solemne el 3 de febrer de 2002. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot.

El P. Manel va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2005). Des de 2005 és professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat.

Des de l’any 2005 al 2010, el P. Abat Manel Gasch va ser Prefecte de l’Escolania de Montserrat, i des de 2011 fins a l’actualitat ha estat el Majordom-Administrador del Monestir.

Última actualització: 15 octubre 2021

Abadia de MontserratBenedicció del P. Manel Gasch i Hurios com a nou abat de Montserrat