Concert de Juan de la Rubia al Festival d’orgue de Montserrat

Dissabte, 25 de juliol, a les 21h, segon concert del Festival de proximitat a la Basílica de Santa Maria de Montserrat. L’organista titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona i professor d’improvisació a l’ESMUC, Juan de la Rubia, oferirà un programa que partirà del Preludi i fuga en sol major de Bach, alternat amb algun coral, i també alguns números de “L’art de la fuga”, una obra molt important del música alemany, no molt interpretada, però justament aquí programada. De Bach passarà a obres de Saint-Saëns, Gigout, Vierne i tancarà amb la Simfonia 42 núm. 6 en Sol de Widor.

L’accés a la Basílica de Santa Maria per presenciar el concert serà lliure, però cal tenir en compte que la seva capacitat queda reduïda per complir amb la normativa de distància social permesa. Per tant, les persones que vulguin assistir-hi es recomana que facin una reserva de localitat a través del telèfon 93 877 77 66 o del correu-e marketing@larsa-montserrat.com.

El tercer concert serà el dissabte 8 d’agost i anirà a càrrec del mestre Miquel González, director adjunt del FIOM, que servirà per presentar el CD commemoratiu del desè aniversari del Festival Internacional Orgue de Montserrat, enregistrat per ell mateix. Entre les peces que es podran escoltar aquest dia hi ha la Fantasia i fuga en sol menor de Bach –que tantes vegades havia interpretat el P. Abat Cassià M. Just a Montserrat-, la sisena simfonia per a orgue 42 de Widor, la primera sonata per a orgue 42 d’Alexander Guilmant i la Tocata 104 de Joseph Jongen.

Finalment, el darrer concert d’aquest Festival de proximitat serà el dissabte 22 d’agost. En aquesta ocasió, l’organista japonesa resident a Catalunya Izumi Kando, acompanyada de Nguyen Huu Nguyen al violí i Vincent Fillatreau a la viola, donaran una dimensió internacional a aquest cicle. Començaran també amb una obra de Bach, Trio Sonata número 5 en Do major, i seguiran interpretant obres de Denis Bédard, Bach, Christoph Willibald Gluck, Hans-André Stamm, Marin Marais, Gerhard Gunther –amb un coral que pot ser un lema per a aquest temps que estem vivint: “Què bonica que és la llum del matí, una esperança en què el Crist es mostra com a llum del nou dia”-, Izumi Kando i Camille Saint-Saëns, i Naji Hakim.

Cadascun dels concerts del Festival de proximitat s’ha titulat “De Bach a…”, per la qual cosa tots ells inclouen en el seu repertori, d’inici, alguna obra de Bach, fins a arribar a autors contemporanis. La intenció ha estat no només comptar amb organistes “de proximitat”, sinó que també es pugui gaudir d’un repertori de músics propers.

L’Abadia de Montserrat celebra aquest estiu un cicle de concerts d’orgue amb artistes que viuen i treballen a Catalunya. De fet, enguany s’havien de celebrar els deu anys del Festival Internacional Orgue de Montserrat. Cassià M. Just, in memoriam (FIOM), però a causa de la situació excepcional creada per la pandèmia del Covid-19, s’ha decidit traslladar tot el programa previst fins a l’estiu de 2021. Per tant, des de la direcció artística del FIOM han proposat com a alternativa un cicle de concerts alternatiu titulat Festival de proximitat, protagonitzat per artistes del país, alguns amb projecció internacional, que s’han adaptat a les exigències actuals.

Cal recordar que tots els concerts del Festival de proximitat 2020 se celebren a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, comencen a les 21h, i tenen l’entrada lliure (amb control d’aforament per complir amb les mesures de prevenció sanitàries). Aquests espectacles musicals es poden seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local (o en diferit al web www.alacarta.cat) i també per Montserrat Ràdio i TV (www.abadiamontserrat.cat).

Aquest Festival de proximitat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat, Reale Seguros i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.

 

Abadia de MontserratConcert de Juan de la Rubia al Festival d’orgue de Montserrat