Temps d'Advent

Advent

Ha arribat l’Advent, temps d’espera, temps que dóna a la nostra vida un impuls nou. Temps de preparació de la primera vinguda de Nostre Senyor Jesucrist, que celebrarem el dia de Nadal, alhora que també disposa i orienta l’Església vers la «segona vinguda» del Senyor, al final dels temps.

En l’Advent revivim i actualitzem el desig de Jesús en les nostres vides i el canvi de cor que això implica. Aquest temps litúrgic ens ajuda a obrir el cor a la llibertat i la nova vida que Jesús ens porta a través del seu Evangeli i de la seva pròpia persona. Vetllem! Que aquest Advent no sigui un Advent més. Que no sigui una repetició monòtona del que hem fet altres anys. Ans al contrari, que el visquem con l’únic Advent de la nostra vida. Que signifiqui un abans i un després. Que faci de nosaltres cristians nous oberts al do de l’Esperit, persones millors capaces de construir una comunitat autènticament evangèlica.

A la tarda, a la nit, a l’alba, a qualsevol hora ens podem trobar davant Déu, cridats a donar compte de les nostres vides i de les nostres obres. El nostre Déu ve! I ens demana que ens encarreguem de la seva família. Ve el Regne de la pau de Déu amb justícia eterna per al món. Comencem un any litúrgic nou. Serà totalment de Déu? Usarem el nom de Déu, el nostre Pare i Salvador, de manera que tots sàpiguen que aquest any santificarem el món? Jesús ens torna a recordar que sempre està a punt per a fer-se present a les nostres vides, per a néixer dins nostre; només cal que estiguem a l’aguait. A què esperem, doncs?

Aquest temps d’Advent és una oportunitat.

Què és l’Advent?

Els sis elements de l’Advent

 1. Un color: el morat, el color litúrgic propi de l’Advent que expressa la dimensió de penitència, de sacrifici i d’entrenament.
 2. Els dos períodes. El primer, fins el 16 de desembre, els textos litúrgics insisteixen més en la darrera vinguda del Crist. A la segona part de l’Advent, a partir del 17 de desembre, els textos insisteixen en la primera vinguda del Senyor, en la vinguda en la carn.
 3. Pròpiament l’Advent ens recorda les tres vingudes de Jesucrist. La primera, en la feblesa, en la carn. La segona, cada vegada que celebrem els sacraments, cada vegada que llegim la Paraula de Déu, cada vegada que fem el bé, cada vegada que preguem, que vegada que demanem el do de l’Esperit Sant, el Senyor ve en el nostre cor per donar-nos la Gràcia. La tercera vinguda serà la darrera, la Parusia, quan el Senyor vindrà gloriós per instaurar el seu Regne.
 4. Quatre diumenges. L’Advent té quatre diumenge, els quatre diumenges abans del 25 de desembre.
 5. Els cinc personatges característics de l’Advent:
  1. Un profeta, Isaïes. El seu llibre és llegit al llarg de tot aquest temps.
  2. L’últim dels profetes de l’Antic Testament i el precursor del Senyor, Joan Baptista.
  3. L’arcàngel Gabriel, que protagonitza la revelació a Santa Maria.
  4. La Mare de Déu, que rep l’anunci de l’àngel i rep en el seu si l’encarnació del Verb.
  5. Nostre Senyor Jesucrist, el Verb de Déu fet home com nosaltres.
 6. La paraula Advent, de sis lletres!

Els quatre diumenges d’Advent comentats pels monjos de Montserrat

Homilies dels diumenges d’Advent (any 2020)

L’himne d’Advent

Abadia de MontserratTemps d’Advent