La celebració de la Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat d’enguany serà especial, perquè es commemora el 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat en el seu tron actual. Les festes del 27 d’abril de 1947 van ser molt importants, perquè van marcar decididament el començament d’un desvetllament religiós i cívic de Catalunya. Montserrat va aparèixer més que mai com a referent espiritual, cultural i social a Catalunya, capaç d’impulsar tota mena de propostes en favor de la cultura i de la llengua del país.
A partir d’aquell moment, es van revitalitzar els pelegrinatges i la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat —que el 2023 es compliran vuit-cents anys de la seva fundació—, es va reprendre de nou la Vetlla de Santa Maria en la vigília de la seva festa i l’ofrena de les tradicionals làmpades votives. En l’àmbit social, es va estar atent a tot el pensament renovador en una societat que començava a forjar camins de llibertat pensant amb una transició democràtica. L’ofrena del tron va ser un signe de fraternitat en aquells moments que la societat catalana estava esquinçada per la postguerra; per això, amb raó, aquesta ofrena a la Mare de Déu es va anomenar el “Tron de la Reconciliació”.
Si el 27 d’abril de 1947 “Catalunya va pujar a Montserrat”, com diu alguna crònica de l’època, des del Santuari de Santa Maria es pretén aquest any arribar a tot Catalunya per mitjà de la devoció popular que reflecteixen les imatges, els altars i les capelles que la Moreneta té arreu del país. Per això, es convida a commemorar aquest fet com un homenatge a aquella generació que va fer possible aquella represa religiosa i social, a fi de renovar els vincles amb el Santuari, i els lligams de fraternitat dels catalans.
Des del Santuari de Santa Maria de Montserrat, per tant, es proposa viure la festa des de cadascuna de les diòcesis catalanes. D’aquesta manera, a les 10 diòcesis amb seu a Catalunya tindrà lloc la celebració d’una eucaristia en acció de gràcies i ofrena a la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de Catalunya, amb el lema: “Al voltant de Santa Maria amb els nostres bisbes”, els dies següents:
- Catedral de Tarragona
24 d’abril, 11.00 hores - Catedral de Sant Feliu de Llobregat
27 d’abril, 20.00 hores - Catedral de Vic
1 de maig, 11.30 hores - Catedral de Solsona
1 de maig, 11.00 hores - Catedral de Tortosa
4 de maig, 19.30 hores - Catedral de La Seu d’Urgell
14 de maig, 20.00 hores - Catedral de Barcelona
8 de setembre, 19.15 hores - Catedral de Lleida
10 de setembre, 19.00 hores - Catedral de Terrassa
19 d’octubre, 20.00 hores - Catedral de Girona
8 de desembre, 11.00 hores
La idea de construir un tron nou va ser del sagristà major de la basílica, el P. Adalbert Franquesa, i l’abat Aureli M. Escarré va liderar tot un moviment de grans repercussions en la pietat popular i en el restabliment de la identitat catalana que es trobava durament reprimida en la immediata postguerra. La primera tasca va ser concebre l’esdeveniment com una “reconciliació nacional”. Per això es van implicar en la tasca totes les forces vives del món catòlic agrupades en la Comissió Abat Oliba, per tal de portar a terme el projecte. Aquesta va aconseguir teixir una xarxa de delegacions territorials i una de sectorial a través de parròquies, patronats i moviments catòlics, amb milers de catalans. Es van organitzar conferències, activitats de propaganda, fulletons volants en català i mobilitzant les poques entitats on es refugiava el sentiment patri.
Dimarts 26 d’abril (22.00 h) la Vetlla de Santa Maria, presidida pel P. Abat Manel Gasch, s’emetrà per les TV de la Xarxa de Comunicació Local, Ràdio Estel, Montserrat Ràdio i Montserrat TV
Dimarts, a les 22.00 hores, tindrà lloc la Vetlla de Santa Maria, que presidirà el P. Abat Manel Gasch. Es podrà seguir a través de Montserrat TV, per Ràdio Estel i per les TV de la Xarxa de Comunicació Local (les TV locals de Catalunya). Aquesta Vetlla té la característica de comptar amb una “Litúrgia de la Paraula” més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947. Al final de la Vetlla hi haurà una ballada de sardanes a la plaça de Santa Maria. Per a les persones que vulguin pujar amb el cremallera: FGC farà un viatge especial de pujada, des de l’estació de Monistrol-Vila, a les 20 hores; i el mateix tren baixarà des de l’estació de Montserrat-Monestir, fins a la mateixa estació de partida (pàrquing), a les 00.30 hores.
I l’endemà, dimecres 27 d’abril, a les 11 hores, se celebrarà l’eucaristia de la festivitat, que també es podrà seguir per Montserrat Ràdio i Montserrat Televisió, a més de Ràdio Estel i la Xarxa de Comunicació Local (les TV locals de Catalunya). En acabar la missa, a les 12.15 hores, hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Triomfal d’Igualada, a la plaça de Santa Maria.
El dimecres 27 d’abril, a les 11 hores, la missa del dia també es podrà seguir en directe per les TV de la Xarxa, per Ràdio Estel, Montserrat Ràdio i Montserrat TV
Última actualització: 23 abril 2022