Curs per aprendre a llegir el Nou Testament

L’hostatgeria del Monestir de Montserrat acollirà, del 23 al 26 de gener de 2023, un curs intensiu, organitzat per l’Associació TEXT (Transmissió i Exegesi de Textos del cristianisme antic), per a interessats a aprendre a llegir el Nou Testament en el seu context jueu del primer segle. I és que els escrits del Nou Testament –evangelis, cartes, Fets dels Apòstols, l’Apocalipsi- pertanyen al primer segle, abans de la creació de l’Església com una institució separada per les seves arrels en el judaisme. Per tant, si es llegeixen en el seu context d’origen amb els ulls dels primers lectors, es pot trobar una visió sorprenent de Déu, de la humanitat i del món, acompanyada d’una manera d’interpretar les Escriptures rica en sentit i en saviesa.

En aquest curs, la professora de la Newman University Birmingham (Anglaterra) Jenny Read-Heimerdinger, lingüista i biblista, i el professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya, Josep Rius-Camps, teòleg i biblista, exploraran una dimensió a les paraules i les accions de Jesús que les situa en la història d’Israel i que obre un nou horitzó mental i espiritual.

Tot i treballar en diferents disciplines, els dos biblistes –Jenny Read-Heimerdinger i Josep Rius-Camps- han arribat a la mateixa conclusió: hi ha una forma del text, l’anomenat Còdex Beza, que és anterior a la que es reprodueix en l’edició actual del text grec, que serveix també per les traduccions modernes. Les principals diferències es veuen en el context dels relats, que és l’ambient jueu del primer segle. Hi apareixen els apòstols com personatges molt humans amb les seves dificultats d’entendre i acceptar el missatge radical de Jesús.

L’Associació TEXT té com a objectiu donar difusió i continuïtat al treball dels investigadors Josep Rius-Camps i Jenny Read-Heimerdinger, promovent l’estudi dels textos del cristianisme antic a través de la recerca directa dels manuscrits amb una metodologia interdisciplinària; integrant les aportacions tant de la lingüística actual com del coneixement cada cop més acurat del context jueu –bressol de Jesús i del seu projecte –, amb els avenços en història textual i les metodologies més conegudes.

El curs “Una lectura jueva del Nou Testament” s’iniciarà el dilluns, 23 de gener del 2023, a les 17 hores, i acabarà dijous, dia 26 de gener de 2023, a les 17.30 h. Informació i inscripcions a: comunicacio@gruptext.org.

Última actualització: 28 setembre 2022

Abadia de MontserratCurs per aprendre a llegir el Nou Testament