Agustí Pániker i Juan Manuel Cincunegui impartiran les sessions de l’edició d’enguany
El DIM (Diàleg Interreligiós Monàstic) i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen de l’1 al 5 de juliol el XIV Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat, que enguany estarà dedicat a la història del jainisme –la religió de la no-violència-, que impartirà el professor Agustí Pániker, i a la relació entre els Drets Humans i les religions, unes ponències que desenvoluparà el professor Juan Manuel Cincunegui.
El jainisme és una tradició mil·lenària, d’una riquesa i profunditat inestimables i amb uns signes d’identitat molt acusats. És, sobretot, la religió de la no-violència (ahimsa), un ideal que després totes les religions índies van fer seu i que va ser universalitzat per Gandhi al segle XX. El dia 1 de juliol, Agustí Pániker, professor en diversos màsters i postgraus universitaris, que imparteix conferències i cursos sobre temes relacionats amb l’Àsia i l’Índia i dirigeix l’editorial Kairós, farà un breu repàs a la història del jainisme i en la seva contextualització dins de la civilització índica i la història de les religions. El 2 de juliol, el professor Pánikar entrarà en qüestions més filosòfiques i en la pràctica del jainisme, tant a nivell monàstic com seglar.
Els tres dies següents, Juan Manuel Cincunegui, doctor en Filosofia (URL) i en Filosofia, Ciutadania i Drets Humans (UB), professor convidat a l’ISCREB i docent col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya, desenvoluparà tres ponències sobre la relació entre els Drets Humans i les Religions. Ho farà a partir de tres punts:
- El que és superficial i el profund: cap a un nou punt de partida per als drets humans? Anàlisi filosòfic de les diverses dimensions de la crisi de la modernitat capitalista i exploració de la possibilitat d’articular un «nou punt de partida» que permeti pensar una alternativa als drets humans en la seva actual dispensació liberal.
- Els drets humans: descobriment o invenció? Anàlisi de la historiografia dels drets humans contemporanis en les seves diverses vessants.
- Drets humans i religions: un doble desafiament. Finalment, proposarà una reflexió sobre els drets humans en el marc d’una conversa plural, intercultural i interreligiosa.
Informació i inscripcions al curs, que està obert a tothom, cal fer-les a través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025: 93 877 77 25 / fundacio2025@abadiamontserrat.net. I també al web del DIM Ibèric: www.dimiberic.org.
Última actualització: 27 març 2020