Scroll Top

Montserrat presenta la ironia i l’aquiescència, l’arcaisme i la subversió en la producció de Gerard Mas

La mostra, comissariada per Albert Mercadé, posa èmfasi en els diferents registres emprats per l’escultor en la seva inquietud per allò sagrat.

L’Espai d’art Pere Pruna del MDM acull l’exposició Ofrenes i vestigis, que mostra alguns dels principis artístics que singularitzen l’obra escultòrica de l’artista.

Montserrat, novembre de 2019. Ironia i aquiescència, arcaisme i subversió són alguns dels principis artístics que singularitzen l’obra escultòrica de Gerard Mas. L’Espai d’art Pere Pruna del Museu de Montserrat (MDM) acull del 15 de novembre a l’1 de març de 2020 la mostra Ofrenes i vestigis, comissariada per Albert Mercadé, en la qual aquest jove escultor gironí pretén vol posar èmfasi en els diferents registres emprats en la seva inquietud per allò sagrat, com el hieratisme, els bestiaris, la tècnica de la cera, la ingenuïtat infantil o la dimensió existencial i popular dels exvots.

A Montserrat, Gerard Mas ha afegit una capa de profunditat i candor a la seva natural fascinació estètica per l’escultura votiva. Furgant en la memòria, ha identificat la puresa virginal de l’infant, a qui ha retut culte en el retrat majestàtic que presideix el conjunt (Exvot, 2019). De comú, Gerard Mas exposa les seves populars dames ben acabades, lluents i policromades. En canvi, aquí ha optat per presentar-les en estat de combustió (Ciris, 2019). Les ganyotes que descentren els seus rostres renaixentistes es fonen ara en les irregularitats de la cera desfeta. Aquest esperit desconstructiu el detectem també en la gran instal·lació d’obertura: un conjunt d’escultures processuals, fragments d’obra de tots els períodes de l’artista emprats per a l’elaboració de les escultures finals (Vestigis, 2010-2019). Peus, mans, caps, ocells i extremitats vàries de bèsties que, en el seu conjunt fragmentari, funcionen com una extraordinària ofrena coral d’exvots.

Gerard Mas (Sant Feliu de Guíxols, 1976) estudia a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics “Llotja” de  Barcelona. S’especialitza en escultura i talla de pedra. Es Diploma com a conservador i restaurador d’escultura a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Durant alguns anys combina el seu treball en la restauració i reconstrucció d’ornament escultòric en edificis històrics amb la preparació de les seves primeres exposicions. Això influeix decisivament en la manera com ell aborda el seu art i el context estètic en que aquest se situa. Ha exposat les seves escultures en nombroses fires i exposicions internacionals.

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat
93 877 77 75 / 606 942 948 / oscarbardaji@abadiamontserrat.net

Última actualització: 27 març 2020