Scroll Top

Montserrat i l’editorial Tritó recuperen la col·lecció «Mestres de l’Escolania de Montserrat»

L’Abadia de Montserrat i l’editorial Tritó han signat un conveni per mitjà del qual reprendran la col·lecció «Mestres de l’Escolania de Montserrat». El P. Abat de Montserrat, Manel Gasch, i Llorenç Caballero, director de l’editorial Tritó, s’han reunit per formalitzar aquest acord, que també contempla la digitalització dels volums publicats fins ara.

La col·lecció «Mestres de l’Escolania de Montserrat» va néixer amb la intenció de donar a conèixer i fer valdre l’obra musical dels compositors montserratins. El primer volum va aparèixer el 1930 i se’n van publicar quatre més, fins al 1936. Després d’un parèntesi de més de trenta anys, el 1970 es va iniciar una segona etapa, que es va prolongar fins al 1993. En total, la col·lecció comprèn quinze volums que recullen obres de Joan Cererols, Miquel López, Benet Julià, Anselm Viola, Narcís Casanoves, Felip Rodríguez i Josep Vinyals.

La represa de la col·lecció es porta a terme per tal de donar continuïtat, però alhora amb la voluntat d’actualitzar els criteris, tant de selecció de repertori com d’edició pròpiament dita. D’una banda, s’eixamplarà el marc cronològic que havia fixat el P. David Pujol, el responsable de la col·lecció ara fa cent anys, i que a la pràctica quedava acotat als autors dels segles XVII i XVIII. Per tant, d’aquesta manera es podrà incorporar l’obra dels mestres dels segles XIX i XX.

Els nous volums de la col·lecció es volen plantejar com a edicions crítiques, però sense renunciar a consideracions d’ordre pràctic. Es tracta d’oferir una publicació que conjumini el valor patrimonial amb una presentació que faci plausible la seva difusió i interpretació.

Última actualització: 24 març 2023