«Flora de Montserrat», calendari de «Serra d’Or» per al 2022

Calendari Serra d'Or 2022
Comprar
Primeres pàgines

Montserrat ha estat sempre una muntanya única per desenvolupar estudis científics de tota mena, i entre ells, la botànica. L’orografia montserratina, la situació geogràfica i la climatologia (pròpiament mediterrània) es concreten en un espai reduït de diversos ecosistemes, que esdevenen part fonamental en la seva diversitat biològica. Vegetació rupícola, ruderal, forestal, etc.; una gran varietat d’espècies de plantes mediterrànies, eurosiberianes, cosmopolites i fins i tot al·lòctones que perduren i s’adapten a les particulars condicions del clima, del lloc i a l’impacte antropològic a la muntanya.

Trobem documentats, en els segles xvi, manuscrits de botànica mèdica de l’apotecari i botànic Francesc Micó (1528-1592?) com a primer herboritzador científic de Montserrat i recol·lector de la Ramonda myconi (orella d’os). Posteriorment, i d’entre molts destacats botànics i naturalistes, cal fer esment de Miguel Colmeiro y Penido (1816-1901), Antoni Cebrià Costa (1817-1886), Joan Montserrat i Archs (1845-1895), Estanislau Vayreda i Vila (1848-1901) i Joan Cadevall (1846-1921).

Aquesta continuïtat en l’interès botànic a Montserrat, es referma al començament del segle xx amb molt més caràcter científic a l’hora de classificar i identificar les espècies existents a la muntanya. L’herbari que realitzà el P. Adeodat Marcet (1875-1964, monjo de Montserrat) anomenat Flora Montserratina, inicia un camí d’estudis més rigorosos. A la botànica actual hi arribem amb els acurats treballs d’Oriol de Bolòs (1924-2007) i ja més recentment de Josep Nuet i Josep M. Panareda amb l’obra de referència Flora de Montserrat. Tot aquest esperit de recerca ens deixa un camí ben obert a continuar elaborant un coneixement que ens acosti amb més respecte a la Natura, i si més no, amb més estima a allò que tenim a prop, Montserrat.

Aquest calendari es pot adquirir a la botiga online de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Abadia de Montserrat«Flora de Montserrat», calendari de «Serra d’Or» per al 2022