Scroll Top

Celebració de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat

La celebració de la Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat d’enguany coincideix amb el 800 aniversari de la fundació de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, una entitat que va néixer amb l’objectiu d’estendre i facilitar la devoció a la Mare de Déu de Montserrat arreu del món. Per aquest motiu, tant a la Vetlla de Santa Maria, dimecres 26, com a la missa del dia 27, es farà un reconeixement especial a aquesta efemèride.

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat la formen tots els creients que, tenint com a punt de referència el Santuari de Montserrat, s’uneixen per encoratjar-se mútuament en el seu pelegrinatge cap a Déu. És una comunió de pregària del Santuari: els monjos i els pelegrins que hi són presents encomanem a Déu els qui, de lluny estant, s’hi senten units. Cal recordar que el mes d’octubre, el Monestir de Montserrat organitza un pelegrinatge a Roma, en el qual s’hi ha adherit les diòcesis catalanes, on seran rebuts pel Sant Pare Francesc.

Dimecres, a les 22.00 hores, s’iniciarà la Vetlla de Santa Maria, que serà presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona, durant la qual, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat Manel Gasch rebrà l’ofrena de l’oli simbòlic de les llànties que cremen durant tot l’any a la Basílica de Santa Maria. Aquestes llànties representen totes les comarques de Catalunya, així com les institucions i moviments socials que les han ofrenat des de 1947, l’any en què es van celebrar les festes de l’entronització, i la tradició de vetllar Santa Maria.

Enguany es compleixen setanta-cinc anys de l’ofrena que va fer el Futbol Club Barcelona, per la qual cosa el seu vicepresident Eduard Romeu renovarà l’ofrena de la flama d’aquesta llàntia, i adreçarà unes paraules en nom del Barça i de les altres entitats que també commemoren el 75è aniversari: la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, els Oblats del Monestir, les Comarques del Baix Penedès i del Vallès Occidental, les ciutats de l’Arboç, Calella, Cervera i Terrassa, la Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Clubs d’Esplai dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i l’Associació de Jubilats i Pensionistes del Metro de Barcelona. En nom de tots ells, renovarà l’ofrena de la flama de les llànties votives que, “fent corona al voltant vostre en aquesta basílica de Montserrat, són un símbol visible del nostre amor i de la nostra devoció”.

Al final de la Vetlla hi haurà una ballada de sardanes a la Plaça de Santa Maria.

Per a les persones que vulguin pujar amb el cremallera FGC farà un viatge especial de pujada, des de l’estació de Monistrol-Vila, a les 20.00 h; i el mateix tren baixarà des de l’estació de Montserrat-Monestir, fins a la mateixa estació de partida (pàrquing), a les 00.30 h.

L’endemà, dijous 27 d’abril, a les 11.00 hores, començarà l’eucaristia de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat, que serà presidida per Mons. Agustí Cortès, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, que acabarà amb el tradicional cant de la Salve Regina i el Virolai, a càrrec de l’Escolania de Montserrat.

Ambdues celebracions, tant la Vetlla de Santa Maria i com la missa del dia 27, es podran seguir per Montserrat Ràdio, Ràdio Estel i la Xarxa de Comunicació Local (les TV locals de Catalunya). En acabar la missa, a les 12.15 h, hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Triomfal d’Igualada, a la plaça de Santa Maria.

Inici del servei gratuït de transport pel recinte amb un microbús 100% elèctric

Amb motiu també de la Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat es posa en marxa un servei de transport gratuït, pensat especialment per a persones amb mobilitat reduïda, que farà un recorregut pel recinte del Santuari. Es tracta d’un microbús amb capacitat per a 24 persones, elèctric 100%, que farà parades a la plaça de la Creu (davant de les botigues i l’estació del cremallera), la plaça de l’Abat Oliba i la plaça de Santa Maria, i que té l’origen a la rotonda de l’Escolania. L’horari d’aquest servei de microbús, que s’allargarà fins a l’octubre, serà de les 10.00 h a les 18.00 h (excepte el dia 26 d’abril, que funcionarà de les 12.00 h a les 20.00 h).

Finalment, recordar que, com cada any, el dia 27 d’abril el Museu de Montserrat tindrà entrada lliure.

Última actualització: 25 abril 2023