Scroll Top

Els textos i la música del Llibre Vermell de Montserrat protagonitzaran la primera part de la Vetlla de Santa Maria

A les 22h començarà l’Eucaristia, que presidirà el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i que es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, per Ràdio Estel i per internet a www.montserratcomunicacio.cat

 

 

Montserrat, abril de 2018. La primera part de la Vetlla de Santa Maria d’enguany, que comença a les 9 de la nit del dijous 26 d’abril, seguirà els textos del Llibre Vermell de Montserrat, i comptarà amb l’acompanyament musical del Cor de Sant Esteve de Sesrovires i de l’escolania d’Olesa de Montserrat, dirigida per Eduard Vila i Perarnau, antic escolà de Montserrat. També hi participarà un grup instrumental de música antiga. Aquesta primera part de la celebració s’emetrà en directe a través de Montserrat Ràdio i TV, per internet, a www.montserratcomunicacio.cat.

 

I a les 10 de la nit comença l’Eucaristia de la Vetlla, que presidirà el bisbe de Girona, Francesc Pardo. En aquest cas, es podrà seguir en directe per les TV de la Xarxa de Comunicació Local, per Ràdio Estel i també per internet a www.montserratcomunicacio.cat.

 

La característica de la Vetlla de Santa Maria de Montserrat és que la “Litúrgia de la Paraula” està més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947.

 

L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel P. Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

 

Cal recordar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició dels pelegrins i visitants un tren cremallera especial de pujada, dijous 26, a ¼ de 10 de la nit (21.15h), que sortirà de l’estació de Monistrol-Vila; i un de baixada, un cop acabada la Vetlla de Santa Maria, que sortirà de l’estació de Montserrat-Monestir, fins a l’estació de Monistrol-Vila (on hi ha l’aparcament de vehicles), a 2/4 d’1 de la matinada (0.30h).

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 17 abril 2020