Scroll Top

Els cants i les pregàries del Llibre Vermell de Montserrat

Els cants i les pregàries del Llibre Vermell de Montserrat protagonitzaran la primera part de la Vetlla de Santa Maria

A les 22h començarà l’Eucaristia, que presidirà l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i que es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local i per Montserrat RTV a www.montserratcomunicacio.cat

La primera part de la Vetlla de Santa Maria d’enguany, que comença a les 21h del divendres 26 d’abril, seguirà els textos del Llibre Vermell de Montserrat, i comptarà amb l’acompanyament musical del Cor de Cambra Absis i del Cor Àuria, dirigits per Josep M. Salisi. També hi participarà un grup instrumental de música antiga format per Montserrat Nicuesa, percussió; Jordi Cebolla, flabiol i tamborí de cordes; Isidor Rosich, flauta; Àlex Rosanes, guitarra renaixentista; i Maria Altadill, viola d’arc. Aquesta primera part de la celebració s’emetrà en directe a través de Montserrat Ràdio i TV, per internet, a www.montserratcomunicacio.cat.

I a les 22h comença l’Eucaristia de la Vetlla, que presidirà l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. En aquest cas, es podrà seguir en directe per les TV de la Xarxa de Comunicació Local, i també per la ràdio i la TV de Montserrat, per internet, a www.montserratcomunicacio.cat.

La característica de la Vetlla de Santa Maria de Montserrat és que la “Litúrgia de la Paraula” està més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947.

L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel P. Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

Cal recordar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició dels pelegrins i visitants un tren cremallera especial de pujada, divendres 26, a ¼ de 9 de la nit (20.15h), que sortirà de l’estació de Monistrol-Vila; i un de baixada, un cop acabada la Vetlla de Santa Maria, que sortirà de l’estació de Montserrat-Monestir, fins a l’estació de Monistrol-Vila (on hi ha l’aparcament de vehicles), a 2/4 d’1 de la matinada (0.30h).

Actes del 27 d’abril, Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat

L’endemà, dissabte 27 d’abril, Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, a les 7h hi haurà la Missa de l’Alba, al Cambril de la Mare de Déu, presidida pel P. Joan M. Mayol, rector del Santuari de Montserrat; a les 8h s’iniciarà l’ofici de Laudes, que es podrà seguir per Ràdio Estel i Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat); i a les 11h tindrà lloc l’Eucaristia, que presidirà el cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, que s’emetrà en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, per Ràdio Estel i per Montserrat RTV. En acabar la missa, cap a les 12.15h, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça de Santa Maria amb la Cobla La Triomfal d’Igualada. Cal recordar que, com cada 27 d’abril, el Museu de Montserrat té entrada gratuïta.

Última actualització: 27 març 2020