Scroll Top

El pintor Ramon Casas, protagonista del Calendari Serra d’Or 2020

Recull les principals etapes i els temes preferits de l’artista: les dones i l’ambient frívol de París.

Editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, reprodueix 12 de les 28 obres d’aquest autor que hi ha al Museu de Montserrat.

Montserrat, desembre de 2019. El Calendari Serra d’Or de 2020 està dedicat a Ramon Casas. Aquest artista és, sens dubte, la figura més destacada del modernisme català. El Museu de Montserrat és afortunat per posseir una col·lecció de 28 obres excel·lents d’aquest autor. És el lloc públic on es pot copsar l’evolució d’aquest artista, com assoleix el punt àlgid i com es va endolcint amb la maduresa fins al final. El calendari d’aquest any, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, recull les principals etapes i els principals temes de Casas. El veiem al gener, de molt jove, en un autoretrat, que es va fer davant d’un mirall en el seu viatge a Granada de 1883. Es tracta de la seva afecció a l’espagnolade, contagiada a París. En la mateixa tònica s’insereix la plaça de toros del febrer.

Casas és un pintor de dones. El tema és recurrent en gairebé totes les imatges d’aquest calendari. Retrata les seves models, que eren moltes. En veiem un exemple al març: El mocador groc. Entre les dones cal destacar la seva germana Montsita, vestida de gala per al Liceu -que il·lustra el mes de juny-, però sobretot la seva dona Júlia, adés vestida d’andalusa, també al juny, adés disfressada de Doña Inés, la monja del Tenorio, al novembre, adés com a gran senyora, a l’octubre.

Un altre tema preferent de l’artista és l’ambient frívol de París. El trobem representat en les obres Després del ball, al mes d’abril, i Madeleine, a l’agost. Li agradava transportar l’atmosfera parisenca a Barcelona; ho veiem a Abans del bany, al juliol, i encara en la Chauffeuse, al maig. Casas era un extraordinari dibuixant de retrats. A París va retratar l’actriu Teresa Mariani i la seva mare, ja gran, que les veiem al setembre. I la sèrie acaba, al mes de desembre, amb l’autoretrat de Casas al seu taller del carrer Descartes l’any 1929, quan tenia 63 anys.

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat
93 877 77 75 / 606 942 948 / oscarbardaji@abadiamontserrat.net

Última actualització: 27 març 2020