Scroll Top

El P. Josep Massot, guardonat amb la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives

Ha estat reconeguda la trajectòria professional i el compromís envers la ciència, la llengua i la cultura d’aquest monjo de Montserrat, filòleg, editor, i historiador, “un home intel·ligent, savi, treballador incansable, humil i generós”

 

 

Montserrat, juliol de 2018. El P. Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat, filòleg, editor i historiador, ha estat guardonat amb la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives. En un acte celebrat el divendres 13 de juliol a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, el P. Massot va rebre el reconeixement a la trajectòria professional i el compromís envers la ciència, la llengua i la cultura. També va tenir la mateixa distinció Manuel Lladonosa i Vall-llabrera, historiador i impulsor dels estudis universitaris a Lleida.

 

La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de tots els territoris de parla catalana. En anys anteriors van rebre aquesta mateixa distinció personalitats com el cantautor Raimon, l’historiador Pierre Vilar, el lingüista Joan Coromines, el teòleg i historiador Miquel Batllori i l’escriptora Isabel-Clara Simó, per citar-ne només alguns noms.

 

El catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, Rafael Alemany, va definir el P. Massot com “un home intel·ligent, savi, treballador incansable, humil i generós”, i va destacar que era “just” que sigui “el conjunt de les universitats dels territoris que compartim la mateixa llengua pròpia i els elements culturals que aquesta vehicula qui reconegui els mèrits que concorren en el P. Josep Massot amb la concessió de la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats com a expressió del deute de gratitud immensa que tenen amb ell la comunitat científica i les nostres terres”.

 

Per la seva banda, el president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Miguel Hernández, Jesús Pastor, va agrair als guardonats la seva contribució científica i cultural: “Som deutors de la vostra ingent aportació a la universalització de la nostra cultura, i la Medalla d’Honor que rebeu en l’acte d’avui simbolitza la gratitud de les 22 universitats de la Xarxa Vives”, va dir. Aquest acte posa el punt final al curs acadèmic de les universitats de la Xarxa, que en paraules del seu president “constitueixen una potència científica, un pol significatiu per al desenvolupament regional del sud d’Europa”.

 

El P. Josep Massot i Muntaner va néixer a Palma de Mallorca l’any 1941. Es va llicenciar de Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona el 1962, i el mateix any va entrar al Monestir de Montserrat. Ha estat professor de literatura catalana a la Universitat de Barcelona i és professor d’Història de l’Església a Montserrat i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), funció que desenvolupa des del 1972. El P. Massot és Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears (1999) i de València (2016). També ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1996) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2012). Entre les seves publicacions sobre literatura, llengua i història destaquen: Els escriptors i la guerra civil a les Illes Balears (1990), Materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1993-2011), Guerra civil i repressió a Mallorca (1997),

 

Manuel Lladonosa va néixer a Lleida el 1946. És historiador i doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser un dels primers professors de la primera delegació universitària lleidatana, fet que el va consolidar com una figura central de la fundació de la Universitat de Lleida. Degà de la Facultat de Lletres (1985-1988), ha estat catedràtic d’Història Contemporània entre els anys 1989 i 2011, i fins el 2016 professor emèrit. Lladonosa presideix el Patronat Municipal Josep Lladonosa Pujol d’Alguaire i és membre corresponent de la Reial Acadèmia de la Història (2001). Va ser president d’Òmnium Cultural de Lleida (1980-1982), de l’Ateneu Popular de Ponent (1979-1987) i de la Creu Roja de Lleida (1993-1996). L’any 1999 va ser guardonat amb el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla i el 2005 va ser condecorat pel govern de la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi. Fruit de la seva àmplia i sòlida trajectòria investigadora ha publicat nombroses obres, entre les que destaquen El Congrés de Sants (1975), Catalanisme i moviment obrer: el CADCI entre 1903 i 1923 (1988), Sindicalistes i llibertaris: l’experiència de Camil Piñón (1989) i Carlins i liberals a Lleida (1833-1840) (1993).

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 20 abril 2020