Arran dels 50 anys de les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia, el Monestir de Montserrat ha editat novament l’Himnari dels fidels (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), amb himnes per als diversos temps de l’any litúrgic i per a diverses festes litúrgiques. Els cants que conté van ser elaborats en temps postconciliar, en un moment de canvis significatius en la litúrgia que exigien una participació molt més activa de la comunitat. Seguint aquesta línia, es van elaborar cants per a tot l’any litúrgic. La popularitat de molts d’aquests himnes ha arribat fins avui, per la qual cosa s’ha optat per reeditar-lo i actualitzar-lo. Aquesta nova edició l’ha convertit en un llibre més pràctic per a la interpretació dels cants, amb l’himne sencer i els acompanyaments d’orgue en vista de dues pàgines i, seguidament, les versions a veus mixtes i veus iguals; tot pensat per facilitar-ne l’ús habitual. L’edició, a més, ha estat enriquida amb dibuixos i gravats del P. Oriol Diví (1924-2013), famós internacionalment pels seus ex-libris, en homenatge al seu treball en aquest camp.
El llibre, amb una presentació del P. Abat Josep M. Soler, es publica en vigílies del centenari del naixement del P. Hildebrand Miret (1921-2010), que és l’autor de tots els textos, llevat del Cant d’acció de gràcies, que és del P. Jordi M. Pinell. El P. Hildebrand estimava molt aquests himnes, que eren fruit d’un llarg treball d’estudi de l’Escriptura, dels Pares de l’Església i de la tradició litúrgica romana, i a més de la mètrica. Els himnes havien nascut de la seva vivència de la litúrgia, de la seva “lectio divina” i de la seva pregària personal. Aquesta nova edició, doncs, vol ser un reconeixement al seu servei a les comunitats de casa nostra per tal d’ajudar-les en la seva pregària donant-los uns textos de contingut sòlid, ben adequat amb el temps litúrgic o amb les festes del Santoral, i amb una expressió pulcra des del punt de vista lingüístic.
A més, aquest volum vol ser un reconeixement a l’obra del P. Jordi M. Pinell (1921-1997), com a liturgista i poeta, i també al P. Ireneu Segarra (1917-2005), que és l’autor de totes les músiques de l’himnari menys dues, les que va compondre el P. Gregori Estrada (1918-2015), el de l’Ascensió i el de sant Joan Baptista. Si era molt important el text, ho era també la música, per tal de servir a la pregària del poble en les celebracions.
Aquest Himnari pretén que els himnes siguin vehicle de comprensió i aprofundiment espiritual del temps litúrgic o solemnitat pels quals estaven destinats. La qualitat dels textos i la música permet que els fidels puguin viure i participar activament de la litúrgia. La seva estructura és senzilla i ordenada per temps litúrgics i festes; els seus cants, amb melodies populars, són fàcils de seguir i entonar, i la riquesa de les seves lletres, sempre coherents amb la celebració i la litúrgia. Conté cants molt coneguts i també descobreix himnes que fins ara han passat més desapercebuts, com el de Sant Joan o de Santa Cecília. Els cants que conté l’Himnari dels fidels permeten que tant comunitats petites com aquelles que disposen d’un cor en facin ús, perquè d’un mateix himne hi ha versions a una veu o polifòniques. És una eina que s’adapta a la majoria de realitats parroquials actuals.
Última actualització: 18 febrer 2021