El filòleg i periodista Joaquim Noguero, nou cap del Consell de redacció de la revista Serra d’Or

El filòleg i periodista Joaquim Noguero ha estat nomenat pel Monestir de Montserrat com a Cap del Consell de redacció de la revista Serra d’Or. Substitueix en el càrrec al periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro, que va presentar la renúncia el passat mes de juny per passar a l’activitat política.

Joaquim Noguero i Ribes (Manresa, 1964) és llicenciat en Filologia Catalana (1989) i de Filologia Hispànica. Professor de Periodisme Cultural a la Facultat de Ciències de la Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI-URL), des de 1999, i de l’Aula d’Escriptura de Girona, des de 2017, ha comissariat una vuitantena d’exposicions de literatura, còmic, il·lustració, teatre i dansa (la majoria de les de la BCNegra, per exemple, les del festival 42 de gèneres fantàstics dedicades a Stanislaw Lem o Italo Calvino, o la dels 50 anys de La Galera o els 40 anys de la revista L’Avenç). Crític del diari La Vanguardia des de 2002, ha dirigit revistes com Reflexions entorn de la dansa per al Mercat de les Flors i la revista de literatura i pensament El Pou de Lletres (1996-2000). Ha estat redactor en cap també de la revista Escola Catalana (1994-2000), d’on ja abans havia estat coordinador de la secció de llibre per a joves. Prèviament, de 1995 a 2002, s’ha ocupat de la crítica de teatre i dansa al diari Avui, i ha estat editor de moltes altres publicacions, i col·laborador de prop d’un centenar. També és guionista d’una desena d’adaptacions de clàssics en còmic, autor de llibres com Les finestres de la Maria (2018), amb la il·lustradora Maria Rius, Víctor Mora, l’aventura d’escriure (2017), subtitulat, Memòria, imaginació i compromís, o La ciutat modernista (2015), a més de curador d’obres com Valències, de l’escriptor Pere Gimferrer (1993), El que m’agradaria que la dansa fos (2020), del coreògraf Cesc Gelabert, l’obra integral del dibuixant Jesús Blasco i els seus germans a ECC o publicacions com El espectador activo (Museo Reina Sofía, 2010). Actualment, també és membre de la Comissió del Còmic i la Il·lustració, creada per la Generalitat de Catalunya el 2019.

És professor de Periodisme Cultural a la FCRI Blanquerna (URL) i de l’Aula d’Escriptura de Girona, i ha comissariat una vuitantena d’exposicions; i fins ara era membre del Consell de la revista

Per al nou Cap del Consell de redacció de Serra d’Or, la revista ha “estat sempre un exemple de pluralitat, un espai d’entesa entre sensibilitats molt diferents, però que sabien d’on venien i què compartien per posar-se d’acord a trobar juntes cap on anar. D’acord sempre amb noves sensibilitats, és clar, però també amb la fermesa i la responsabilitat heretades. Aquest exercici és tant de continuïtat com de renovació. Ho compartim així tot el Consell de redacció, com hem pogut veure aquest any tan estimulant que Francesc-Marc Álvaro ens ha permès compartir amb ell. Cal agrair a la comunitat de Montserrat la llibertat que sempre ha donat a la revista perquè fos aquesta àgora viva, una plaça de comunió per al conjunt de la cultura catalana. Si Publicacions de l’Abadia de Montserrat és l’editorial més antiga d’Europa, Serra d’Or és la revista degana en català. I una llengua és una lent, una eina de coneixement, però també una mà oferta als altres, una possibilitat vibrant de conversa i contacte. D’acord amb això, entendre-la amb aquella màxima de Foix que també va recordar el Francesc-Marc quan la revista estrenava imatge l’abril passat (“m’exalta el nou i m’enamora el vell”) ha de guiar qualsevol etapa de Serra d’Or. Ho ha fet sempre. Amb el P. Maur Boix i Jordi Sarsanedas, amb el pare Josep Massot, amb Francesc-Marc Álvaro i amb qualsevol altre dels caps que hi haurem passat. Assumir aquesta guia implica, com ells, fer-ho amb rigor i humilitat, fer-ho amb curiositat, amb una mirada intergeneracional i transversal (és una revista d’arts, de pensament i espiritualitat, de cultura). Volem viure-la com la comunitat que sempre ha estat, és i serà una revista que hem de connectar amb l’ara de què formem part, i no pas amb l’instant que fuig, i  volem fer-ho en contacte viu amb el món, amb la història del país i amb les seves veus: la gent i els agents culturals que tenim com a interlocutors”.

La comunitat de Montserrat i Publicacions de l’Abadia de Montserrat agraeixen la tasca i l’impuls de Francesc-Marc Álvaro durant l’any en què ha estat al capdavant de Serra d’Or. Álvaro ha declarat que “el balanç que faig d’aquest any és molt positiu: hem ampliat el consell de redacció amb persones de diverses especialitats, que se sumen a les que ja venien aportant les seves idees des de fa alguns anys; hem modernitzat el disseny i hem transformat una part dels continguts de la revista, per arribar a nous públics i connectar amb fenòmens inèdits que ens interpel·len; hem captat noves firmes i noves veus de diverses generacions, que tenen coses a dir; hem sortit en diversos mitjans per rellançar la capçalera davant audiències que no ens tenien presents; hem ampliat les categories dels Premis Crítica Serra d’Or, introduint el còmic per a adults i per a infants, i hem fet tot el possible per portar a les pàgines del nostre mensual assumptes contemporanis que demanen debat, com és el cas de la Intel·ligència Artificial, i altres reptes -també de les ciències- que conviden a la reflexió de fons”.

Última actualització: 1 agost 2023

Abadia de MontserratEl filòleg i periodista Joaquim Noguero, nou cap del Consell de redacció de la revista Serra d’Or