Scroll Top

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2019

L’organista Joan Seguí i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, el parisenc Thomas Ospital, el Cor Cererols amb Arnau Ferrer i l’eslovaca Monica Melcova protagonitzaran els quatre concerts, que es podran seguir a través de Montserrat RTV i les TV de la Xarxa de Comunicació Local

El IX Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam (FIOM 2019) es posa a disposició de joves intèrprets i joves formacions singularitzades per la maduresa i musicalitat de les seves interpretacions. El programa d’enguany s’omple de joventut; presenta reptes i innovacions en molts aspectes, mentre s’obre a la recuperació del repertori. Tot, però, amb l’exigència de presentar un programa d’alt nivell musical i caire internacional.

El FIOM 2019 començarà el dissabte 22 de juny amb el concert titulat “Vivaldi a Montserrat: de les Quatre Estacions als concerts per orgue i orquestra”. El jove talent, antic escolà de Montserrat, Joan Seguí, acompanyat i dialogant amb l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, sota la direcció del mestre Gerard Claret, presentarà els meravellosos concerts per orgue i orquestra de Antonio Vivaldi, alternats amb alguns del famosos concerts de l’autor venecià.

El dissabte 20 de juliol, dins el capítol de grans solistes europeus, el jove i reconegut organista Thomas Ospital, titular del Gran Orgue de l’església de Saint Eustache de París, interpretarà obres del gran repertori romàntic. L’orgue Blancafort permetrà descobrir la mestria d’aquest jove intèrpret i meravellar-nos de la bellesa i la força del gran repertori organístic.

El primer dels dos concerts de l’agost, el dissabte 10, un jove director, antic escolà de Montserrat, Marc Díaz; un jove cor, el Cor Cererols, i l’acompanyament d’un altre antic escolà, Arnau Farré, a l’orgue. Joves músics de gran talent per afrontar un repte proposat pel Festival. S’escau enguany el 50è aniversari de la mort del P. Anselm Ferrer (1882-1969), director de l’Escolania de Montserrat i compositor representant de l’escola Ceciliana a la nostra terra. Aquest merescut homenatge ens permetrà escoltar l’original producció del P. Anselm, dignament interpretada, junt amb repertori contemporani romàntic. Un repte que un jove cor i un jove director, amb qualitats excepcionals per la recerca i la interpretació, permetran redescobrir les meravelles del patrimoni musical recent de casa nostra.  Aquest concert es veurà completat amb la participació del Cor Cererols a la Missa Conventual del diumenge 11 d’agost, amb la interpretació de la Missa Abatialis, del P. Anselm Ferrer.

El darrer concert del FIOM 2019 tindrà lloc el dissabte 24 d’agost i comptarà amb una intèrpret eslovaca, Monica Melcova, que juntament amb Juan Manuel Gómez, a la trompa, oferiran repertori per aquesta singular formació.

Cal recordar que tots els concerts del FIOM 2019 tindran lloc a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, començaran a les 21h, i tindran com sempre l’entrada lliure. Aquests espectacles musicals també es podran seguir en directe a través de Montserrat Ràdio i TV (www.montserratcomunicacio.cat) i també s’emetran a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local.

El IX Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat, Reale Seguros i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.

El FIOM 2019 serà novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional.

Última actualització: 27 març 2020