Col·loqui sobre la Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939)

Fins el 16 d’abril es pot visitar a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona, l’exposició «Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1938-1939)». És el període de la Guerra Civil, durant el qual s’instal·là un hospital militar a Montserrat.

Exposició "Impremta i biblioteca a l'hospital militar de Montserrat (1936-1939)

Exposició “Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939)”

El proper dimecres 24 de març, a les 18.00 hores, se celebrarà un col·loqui a la Sala de La Caritat de la Biblioteca de Catalunya. Hi intervindran el Dr. Ramon Pinyol, professor emèrit d’Història de la Literatura Catalana Contemporània de la Universitat de Vic i l’Àngels Rius i Bou, bibliotecària de l’Abadia de Montserrat. Presentarà l’acte la Núria Altarriba, directora de la Unitat Bibliogràfica de la Biblioteca de Catalunya. L’aforament de la Sala està limitat a 20 persones, per la qual cosa aconsellem seguir la retransmissió que es farà al canal Youtube de la Biblioteca de Catalunya.

En començar la Guerra Civil (1936-1939) els monjos de Montserrat van haver de fugir del monestir i aquest va ser confiscat per la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de protegir-lo. Joan Puig i Ferreter, durant pocs dies, i sobretot Carles Gerh, van ser nomenats pel conseller de Cultura Ventura Gassol els seus conservadors.

A partir de l’abril de 1938, fins a la retirada de l’exèrcit republicà el gener de 1939, el recinte va esdevenir un hospital militar de l’Exèrcit de l’Est anomenat «Clínica Z», que va albergar fins a 3.000 soldats convalescents.

A l’hospital es programaren tallers de recuperació i, de la mà del poeta Manuel Altolaguirre, els soldats de l’XI Cos d’Exèrcit de l’Est imprimiren llibres i diaris sota el segell d’Ediciones del Ejército del Este, tot aprofitant la magnífica impremta que els monjos havien deixat al monestir. Els llibres impresos, d’escriptors de renom internacional com Pablo Neruda, César Vallejo i Emilio Prados, són considerats avui en dia rares edicions de bibliòfil. Per primera vegada es poden veure junts en una exposició, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca del Monestir de Montserrat i la Biblioteca de Catalunya.

A banda, a l’edifici destinat a «Centre d’Enduriment», es va organitzar una biblioteca per als soldats amb uns 300 llibres, amb característiques ideològiques de caire comunista i anarquista, part dels quals es van conservar i integrar al fons de la Biblioteca de Montserrat.

Última actualització: 24 març 2021

Abadia de MontserratCol·loqui sobre la Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939)