Scroll Top

Restaurem les pintures murals del Cambril de la Mare de Déu

En pujar al Cambril de la Mare de Déu, just als peus de la Santa Imatge, trobem dues avantsales que flanquegen el tron de la Mare de Déu. Les pintures murals foren realitzades per Josep Obiols entre 1943 i 1951, utilitzant la tècnica del fresc, combinant-la amb la pintura acrílica.

La primera avantsala, abans de pujar al Tron, està presidida per un Crist Pantrocràtor, mentre que la segona, després de baixar, el presideix una imatge de la Mare de Déu de Montserrat.

El trànsit dels pelegrins, els canvis de temperatura i humitat així com l'inevitable pas del temps... tots aquests factors han provocat que a poc a poc les pintures hagin perdut la llum i les tonalitats dels colors de l'obra que ens deixà l'artista.

Per tot això, aquest 2024 hem iniciat les tasques de restauració que permetran tornar a veure les pintures murals amb els seus colors, tonalitats i matisos originals.

Les pintures abans dels treballs de restauració

La cúpula del Cambril presenta l'apoteosi de la Mare de Déu de Montserrat, pintada per Josep Llimona el 1898, i és un dels cims de la pintura catalana modernista, en la qual la natura, la història i el món sobrenatural s'harmonitzen formant una autèntica simfonia exaltadora de l'esperit. Foren pintades sobre tela i adherides a la superfície de la cúpula.

Llimona va concebre la pintura com una apoteosi en la qual la Catalunya eclesiàstica i la civil reten homenatge a la Verge de Montserrat. Pel costat dret s'encaminen els sants pelegrins, l'últim dels quals era el P. Claret, però després hi fou afegit el retrat del bisbe Torras i Bages. Pel costat esquerre desfilen els pastors que trobaren la imatge, els reis d'Aragó, els poetes, el Consell de Cent de Barcelona, un jove matrimoni i noies cantaires, i al final de tot, cobrint-se la cara amb un vel, la donant. Al començament i al final hi ha dues figures simbòliques: primer un àngel de pau amb els braços estesos portant branquillons d'olivera; al final, sant Jordi matant el drac. La Mare de Déu es troba al centre de la cúpula acollint les pregàries dels pelegrins que li arriben al seu tron celestial per les mans dels àngels.

Actualment aquestes pintures es troben molt enfosquides i molts dels detalls són difícilment visibles. La restauració, consistent en la neteja, permetrà tornar a veure la pintura en la seva màxima expressió.

La restauració de les pintures murals la realitza un equip de professionals conservadors-restauradors, amb el suport de personal científic, de fotògrafs i experts en digitalització del patrimoni en 3D.

Les tasques que es realitzen, tant al cambril com a les avantsales, són:

  • Eliminació de la brutícia superficial i dipòsits de pols.
  • Eliminació de les capes de vernís que, pel seu envelliment, alteren la percepció estètica de les obres.
  • Identificació de les possibles pèrdues de la capa pictòrica.
  • Extracció mecànica dels materials afegits com ara instal·lacions obsoletes o reparacions anteriors.
  • Consolidació dels materials.
  • Restitució de les possibles pèrdues de les obres, aplicant criteris de mínima intervenció.

La restauració s'inicia amb una fase inicial, de planificació i estudi:

  1. Estudi amb fotografia científica, per obtenir informació detallada de l'estat de conservació de les obres.
  2. Estudis analítics amb presa de mostres, amb la finalitat d'identificar els materials utilitzats pels artistes i les diverses tècniques emprades.
  3. Digitalització en 3D, per tal de poder estudiar en detall la geometria superficial de l'obra i generar el suport planimètric.
  4. Proves de neteja, per tal de comprovar que no afecten les pintures i s'obtenen els millors resultats.

Un cop conclosa aquesta fase inicial, comencen els treballs propis de restauració:

  1. Neteja de la superfície, per eliminar tot allò que altera les pintures originals.
  2. Extracció dels materials afegits.
  3. Eliminació de vernissos i intervencions d'altres restauracions.
  4. Consolidació dels materials.
  5. Reintegració de les pèrdues

Montserrat és possible perquè al llarg dels mil anys d’història ha comptat amb el suport de persones, empreses i institucions. Montserrat és la suma de voluntats que a través de l’espiritualitat, la música, la cultura i la natura fomenten una societat basada en la pau, el respecte, la germanor i l’harmonia.

Ser Amic de Montserrat és donar suport al Museu, a la Biblioteca, a l’Scriptorium, a l’Escolania i a molts altres projectes que permeten que la història de Montserrat sigui possible. En vols formar part?

A més, ser Amic de Montserrat et permet gaudir del carnet que et donarà descomptes a les botigues de Montserrat, a l’hotel i restaurants i al cremallera, entre altres avantatges i bonificacions. Consulta els beneficisde formar part dels Amics de Montserrat.



Gràcies per sumar-te a la història de Montserrat.

El projecte Milliarium Montserrat 1025 – 2025 té el reconeixement d’esdeveniment d’excepcional interès públic i, per tant, gaudeix d’un sistema fiscal avantatjós per a les persones que s’hi vinculin.

Comparteix fotos dels treballs de restauració amb #CambrilMontserrat i les publicarem aquí!

Search

Última actualització: 16 gener 2024