«Caçadors de cançons», calendari de «Serra d’Or» per al 2023

Calendari Serra d'Or 2023
Comprar
Primeres pàgines

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya es va fundar a Barcelona el 1922 amb la intenció de recollir la música popular dels Països Catalans. L’entitat fou creada pel mecenes Rafael Patxot i Jubert i patrocinada per l’Orfeó Català, amb la cooperació d’altres entitats.

Gràcies a un treball de camp sistemàtic reuní una col·lecció de materials que el 1936, quan la Guerra Civil el va interrompre, superava els 40.000 documents.

Rafael Patxot s’exilià a Suïssa amb una part del material recopilat, i una altra part restà a Barcelona. Patxot havia deixat instruccions clares adreçades als seus descendents per tal que els materials no es posessin a disposició del públic fins que la situació política no fos estable, a fi de garantir-ne la integritat i la conservació.

A començament dels anys 90, els nets de Rafael Patxot van cedir tota la documentació a l’Abadia de Montserrat.

El P. Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat que va morir el 24 d’abril de 2022, va classificar i descriure tot el material, en tant que conservador de l’Arxiu. Del seu llibre Caçadors de cançons s’han extret totes les fotografies que il·lustren aquest calendari i que formen part del material recollit pels missioners.

Cantants, músics, missioners, grups familiars, treballadors… Procedeixen de tots els Països Catalans i en posem el nom i el lloc sempre que hi constava a la fotografia original.

Un petit homenatge a tots els que van fer possible aquesta gran empresa i al P. Josep Massot, que hi va dedicar molts anys de feina i d’entusiasme.

Aquest calendari es pot adquirir a la botiga online de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Última actualització: 4 desembre 2022

Abadia de Montserrat«Caçadors de cançons», calendari de «Serra d’Or» per al 2023