Scroll Top

Bill Viola al Museu de Montserrat

El MDM col·labora amb la Fundació Catalunya La Pedrera, que acull la mostra Bill Viola. Miralls de l’invisible, amb l’exposició d’un treball d’aquest artista, màxim exponent del videoart a nivell internacional.

Fins al 6 de gener es pot veure l’obra Observance, un vídeo on l’espectador veu com una successió contínua de persones se li apropa lentament.

Montserrat, octubre de 2019. El Museu de Montserrat (MDM) exposa fins als 6 de gener de 2020 una obra de l’artista Bill Viola (Nova York, 1951), màxim exponent del videoart a nivell internacional. Considerat un dels pioners  del videoart, Viola utilitza amb mestria tecnologies audiovisuals sofisticades per a explorar i expressar una preocupació constant per la naturalesa de l’ésser humà i la transitorietat de la vida.

Concretament, a Montserrat es pot veure l’obra Observance (2002), un vídeo on l’espectador veu com una successió contínua de persones se li apropa lentament. Una rere l’altra, en filera, arriben fins a l’espectador i s’aturen, emocionades. Tenen la mirada fixa en alguna cosa que no es veu perquè queda just sota de l’enquadrament. Tota l’escena està impregnada d’un aire de solemnitat i tristesa. De tant en tant es toquen amb delicadesa o, al passar, es miren fugaçment. Algunes parelles, entristides, es consolen mútuament. Tots comparteixen el mateix desig de ser els primers de la filera per observar què hi ha. Després d’aquesta estona a soles, tornen al fons per deixar pas a la resta.

El P. Josep de C. Laplana, director del MDM, va conèixer Bill Viola el juny de 2009, quan va venir a recollir el Premi Internacional Catalunya. Va passar unes hores al Monestir amb ell, i ambdós van gaudir d’una conversa que es va centrar, especialment, en les motivacions artístiques de Viola. Arran d’aquella visita, i en agraïment, Bill Viola li va regalar al P. Laplana un dibuix autògraf que representa un àngel volant que surt d’unes brases.

Montserrat és una de les institucions que col·labora amb la Fundació Catalunya La Pedrera, que ha impulsat l’exposició Bill Viola. Miralls de l’invisible, que es pot visitar fins al 5 de gener. És la primera vegada que es dedica una exposició monogràfica a Bill Viola a Catalunya, i aquesta aplega un conjunt important que explica els trets essencials de la seva producció artística, fonamentada en una espiritualitat profunda, que afronta les preocupacions troncals de l’existència: la vida, la mort, el sofriment, la soledat, l’amor…

Des de La Pedrera, l’esdeveniment s’ha plantejat amb voluntat descentralitzadora i, a més de Montserrat, també hi participen Bòlit – Centre d’Art Contemporani de Girona, el Museu Episcopal de Vic i la Fundació Sorigué de Lleida. Mentre duri l’exposició també tindran lloc activitats paral·leles al Palau de la Música Catalana i al Gran Teatre del Liceu.

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat
93 877 77 75 / 606 942 948 / oscarbardaji@abadiamontserrat.net

Última actualització: 27 març 2020