Arran de la publicació de l’informe de la comissió d’investigació creada el passat mes de gener relativa als abusos a menors

Montserrat, 6 de setembre de 2019. D’acord amb el compromís de transparència que vam adquirir en el moment de constituir una comissió d’investigació relativa als abusos a menors comesos en l’àmbit de la nostra comunitat, fem públic avui en la seva integritat l’informe final que clou els treballs de l’esmentada comissió. En relació amb les informacions contingudes en aquest informe, volem manifestar el següent:

 

  1. Fem nostres els resultats d’aquesta investigació, en la qual es posa de manifest que el difunt G. Andreu M. Soler va abusar de joves fins a finals dels anys 90.
  2. Així mateix, l’informe recull també un cas d’abusos comesos a l’entorn de l’any 1968 a l’Escolania de Montserrat per un antic monjo que deixà el monestir l’any 1980. Aquests darrers fets, si bé no eren coneguts per la comunitat de monjos actual, van ser resolts de manera ferma i resolutiva pel qui en aquell moment era el responsable del monestir, el P. Abat Cassià M. Just, d’acord amb els criteris i les possibilitats de fa més de cinquanta anys.
  3. Davant d’aquests casos vergonyosos d’abusos a menors comesos per membres de la nostra comunitat, demanem perdó a totes les víctimes i ens posem a la seva disposició, com hem fet en tot moment, per ajudar-los en el seu dolor i sofriment.
  4. Seguint les recomanacions de la comissió i per evitar que fets com aquests tornin a ocórrer a Montserrat, estem elaborant un pla de protecció de menors que augmentarà i millorarà els mecanismes de prevenció i detecció existents actualment. En breu també nomenarem un Delegat de protecció de menors, que serà un professional extern al monestir.
  5. Els resultats d’aquest informe seran posats immediatament en coneixement de la Fiscalia, del Síndic de Greuges i dels organismes competents de la Santa Seu i de la nostra Congregació benedictina.
  6. Finalment, com ja hem dit en reiterades ocasions, condemnem de manera absoluta qualsevol tipus d’abús a menors i reafirmem el nostre compromís de lluitar amb fermesa contra una problemàtica tan greu que afecta tota la nostra societat.

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 16 abril 2020

adminArran de la publicació de l’informe de la comissió d’investigació creada el passat mes de gener relativa als abusos a menors