Scroll Top

Festa del baptisme del senyor (A) Homilia del P. Joan Recasens, sotsprior de Montserrat

12 de gener de 2020
Is.42, 1-4. 6-7 / Fets 10, 34-38 / Mt 3, 13-17

En acabar-se les festes nadalenques en les que hem celebrat el naixement de l’Infant Jesús i l’adoració del Reis Mags, avui l’església ens proposa la festa del Baptisme del Senyor, inici de la seva missió com a predicador de la Bona Nova de salvació per a tota la humanitat.

Com feien molts del poble senzill d’Israel, Jesús també es presenta a Joan Baptista per a ser-hi batejat amb el seu baptisme de purificació per preparar els camins per la vinguda imminent del Salvador, el Messies tan esperat per tot el poble d’Israel.

Segons el fragment evangèlic d’avui, Joan es nega a batejar Jesús tot dient-li que és ell qui necessita ser batejat per Jesús, però Jesús li respon que convé que es compleixi d’aquesta manera tot el que és bo de fer.

En sortir de les aigües del Jordà, Jesús percep sobre seu la vinguda de l’Esperit de Déu i la veu divina que el declara el seu Fill estimat en qui s’ha complagut i que li encomana la missió de ser-ne el Messies que el poble tant espera.

Així comença la vida pública de Jesús. Primer passant un temps retirat al desert per preparar la seva missió i després sortint pels camins de la Galilea per anunciar a tothom, amb la seva vida i el seu exemple, la Bona Nova de salvació dient a tothom que el Regne de Déu ja és present enmig del poble, i és per això que caldrà seguir els seus consells i portar una vida de conversió basada en la fe, l’esperança i l’amor.

Jesucrist no ha vingut per fundar una nova religió com la dels hebreus o la dels altres pobles del seu temps. Ha vingut a predicar un canvi de vida que serà també el canvi d’una nova societat basada en l’amor i la llibertat. Ja no hi podran haver més esclaus ni amos, senyors i servents, pobres i rics; tots som considerats fills d’un mateix pare, el Pare del Cel que no vol la mort del pecador, sinó que es converteixi i se salvi.

Jesucrist ha de ser per a tots i cadascú de nosaltres l’exemple que hem de seguir. Ja no podem ser seguidors únicament d’una religió amb les seves litúrgies i preceptes, sinó procurar ser uns altres Crist enmig del món en què vivim i predicar amb la pròpia vida l’amor de donació tal com Ell ens ha ensenyat. Hauríem de procurar alliberar les persones que ens envolten de tot allò que els mata l’esperança i despertar-hi altre cop l’autèntic amor i la confiança en Déu.

Per tots els qui ens diem cristians, la festa del baptisme de Jesús ens ha d’esperonar a una conversió profunda en el nostre viure de cada dia. Mirar de deixar de banda els nostres egoismes, les nostres enveges, les nostres esclavituds i tants altres defectes que ens priven de viure amb un esperit ample, plens de la joia de saber-se estimats per Déu. Hem de poder fer feliços a tots aquells que estan vora nostra i que esperen un nostre gest de comprensió i d’acolliment, com feia Jesús amb tots aquells que amb fe es dirigien a Ell per rebre la seva benedicció i la seva guarició.

No oblidem mai que per mitjà del baptisme hem rebut la filiació divina, i que som fruit d’un amor infinit i que en aquest nostre món, en el qual ens ha tocat viure, tan ple de misèries, d’enveges, de venjances, d’egoismes i d’odis, nosaltres hi hem d’aportar un brot d’esperança d’una vida millor basada en l’autèntic amor i la llibertat responsable.

Que la festa del Baptisme de Jesús, que celebrem avui, ens faci més conscients de la missió que hem rebut i que ens doni la força per portar-la a terme. Que així sigui.

Última actualització: 29 gener 2021