L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya es va fundar a Barcelona el 1922 amb la intenció de recollir la música popular dels Països Catalans. L’entitat fou creada pel mecenes Rafael Patxot i Jubert i patrocinada per l’Orfeó Català, amb la cooperació d’altres entitats.
Gràcies a un treball de camp sistemàtic reuní una col·lecció de materials que el 1936, quan la Guerra Civil el va interrompre, superava els 40.000 documents.
Rafael Patxot s’exilià a Suïssa amb una part del material recopilat, i una altra part restà a Barcelona. Patxot havia deixat instruccions clares adreçades als seus descendents per tal que els materials no es posessin a disposició del públic fins que la situació política no fos estable, a fi de garantir-ne la integritat i la conservació.
A començament dels anys 90, els nets de Rafael Patxot van cedir tota la documentació a l’Abadia de Montserrat.
El P. Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat que va morir el 24 d’abril de 2022, va classificar i descriure tot el material, en tant que conservador de l’Arxiu. Del seu llibre Caçadors de cançons s’han extret totes les fotografies que il·lustren aquest calendari i que formen part del material recollit pels missioners.
Cantants, músics, missioners, grups familiars, treballadors… Procedeixen de tots els Països Catalans i en posem el nom i el lloc sempre que hi constava a la fotografia original.
Un petit homenatge a tots els que van fer possible aquesta gran empresa i al P. Josep Massot, que hi va dedicar molts anys de feina i d’entusiasme.
Aquest calendari es pot adquirir a la botiga online de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
Última actualització: 4 desembre 2022