Scroll Top

El Museu de Montserrat, obert a diari durant el mes d’agost

El Museu de Montserrat reobre durant aquest mes d’agost a diari, de dilluns a diumenge, i en horari ininterromput de 10.00 a 17.45 hores. Després del llarg període de tancament originat per les diverses restriccions de mobilitat provocades per la pandèmia de la Covid 19, i com a mostra de la paulatina represa a la normalitat, el Museu torna a obrir les seves portes als visitants.

Segurament un dels elements de Montserrat menys conegut, el Museu de Montserrat disposa d’una col·lecció artística de gran categoria i és considerat un dels museus d’art més importants de Catalunya. Disposa de diverses seccions:

  • Arqueologia del món antic: materials arqueològics del Pròxim Orient (antiga Pèrsia, Mesopotàmia i Egipte) aplegats en gran part pel P. Bonaventura Ubach des de 1906, als quals s’han afegit nous materials procedents de posteriors donacions.
  • Pintura antiga: gran part de les pintures d’aquesta secció provenen de les adquisicions fetes per l’abat Antoni M. Marcet a Roma i a Nàpols entre 1913 i 1920. També l’Abat Aureli M. Escarré va ampliar la col·lecció amb adquisicions noves a les quals s’han afegit altres donacions.
  • Pintura moderna: La secció més nombrosa i notable del Museu de Montserrat. El germen va ser la donació de la col·lecció de Josep Sala Ardiz integrada el 1982, a la qual n’han seguit d’altres. Aquest conjunt artístic permet de presentar una panoràmica molt equilibrada i de gran qualitat del desenrotllament de l’art català modern, enriquida amb obres de grans autors d’altres escoles.
  • Art d’avantguarda: L’art de l’avantguarda i contemporani, com és natural, es troba encara en un estat germinal, però hi ha obres de grans artistes que marquen les pautes de creixement d’aquesta secció.
  • Escultures: Ritmant amb la pintura hem destacat una vintena d’escultures des del modernisme fins a la modernitat.
  • Col·lecció d’icones gregues i eslaves: Les icones traspuen la fe i l’esperit de les Esglésies d’Orient. Des de 2005, el MDM exposa de forma permanent un conjunt amb el nom emblemàtic de Phos Hilaron (Llum joiosa), en un ambient adient de color porpra i llum daurada que aplega un bell conjunt d’unes 80 peces gregues i eslaves dels segles XVII al XX.
Sala de pintura antiga del Museu de Montserrat
Sala de pintura antiga del Museu de Montserrat