Scroll Top

243 persones donen sang a Montserrat

Amb aquesta col·lecta, que tancava la campanya d’estiu del BST, es van garantir les necessitats dels hospitals dels vuit dies següents

 

 

Montserrat, setembre de 2018. Diumenge 9 de setembre va tenir lloc a la Sala de la Façana del Monestir una marató de donació de sang, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), a la qual van participar 243 persones, que van garantir les necessitats dels hospitals dels vuit dies següents. Amb aquesta col·lecta, el BST tancava la campanya d’estiu, que ha permès cobrir les necessitats dels malalts –cal tenir en compte que el nivell òptim de reserves és tenir-ne per a 10-12 dies-. Alguns grups sanguinis, com l’A- o el O- tenen reserves per a 2 i 3 dies, respectivament.

 

La campanya, que va comptar amb la col·laboració de l’Abadia de Montserrat, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Ferrocarrils de la Generalitat i els voluntaris de Creu Roja, va tenir lloc a la Sala de la Façana del Monestir. Els 243 donants van poder visitar el Museu de Montserrat i l’Espai Audiovisual “Montserrat, portes endins”, i fins i tot van poder fer una visita guiada a la Sagristia de la Basílica.

 

A Catalunya, cada dia es necessiten mil donacions de sang per atendre els malalts que en necessiten. Amb una donació de sang es poden salvar 3 vides –amb els tres components sanguinis de la sang: glòbuls vermells, plasma i plaquetes-. Amb 4-5 donacions de sang se sumen les plaquetes necessàries per fer un tractament a un malalt de càncer que està rebent quimioteràpia. Cada dia, 50 nens i nenes necessiten sang a casa nostra; la majoria, per processos de càncer. Els adults, quan tenen un cas de càncer, també poden necessitar transfusions. De fet, un 10% de les unitats de glòbuls vermells va destinat a malalts oncològics.

 

Cada any, unes 1.500 dones salven la vida quan donen a llum gràcies a les transfusions que reben. En algunes ocasions, fins a 20 bosses per a una mateixa persona. Dues dades més: calen 8 bosses de sang per un transplantament de ronyó, 10 bosses per un de cor i entre 30 i 170 per un de fetge. Els glòbuls vermells caduquen als 42 dies; les plaquetes als 5 dies; el plasma es congela fins a 3 anys. Un cop feta una donació, aquests són els intervals de temps màxims perquè el component sanguini arribi a un pacient.

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 20 abril 2020