Scroll Top

El pensament i el mestratge de Raimon Panikkar, analitzats a Montserrat

Ignasi Boada, Xavier Marín, Jordi Pigem, Ignasi Moreta i Francesc Torradeflot presentaran la figura d’aquest prevere i intel·lectual, quan es compleixen 100 anys del seu naixement

 

 

Montserrat, juny de 2018. El DIM (Diàleg Interreligiós Monàstic) i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen del 2 al 6 de juliol el XIII Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat, que enguany girarà al voltant de la figura de Raimon Panikkar, en l’any del centenari del seu naixement. Els professors que l’impartiran són Ignasi Boada, Xavier Marín, Jordi Pigem, Ignasi Moreta i Francesc Torradeflot.

 

Dilluns 2, el professor de Blanquerna i de l’ISCREB Ignasi Boada, que va treballar com a secretari de Panikkar, oferirà una visió panoràmica del seu pensament i mostrarà fins a quin punt les seves propostes arrelen en un determinat estat de consciència de la nostra època. Abordarà algunes qüestions estructurals del pensament de Panikkar, com ara la relació complexa entre teisme i ateisme, el model trinitari del cristianisme o la teologia pluralista de les religions.

 

Dimarts 3, el filòsof Jordi Pigem, que va fer la tesi doctoral sobre Panikkar, explorarà la rellevància del concepte de tecnocràcia, en el pensament de Panikkar i seu ús en la Laudato si’ del Papa Francesc, per entendre molts dels mals del món d’avui, i les diverses alternatives que Panikkar proposava, com per exemple les que ell anomenava intuïció cosmotèandrica, metanoia i ecosofia.

 

Dimecres 4, el professor de l’ISCREB i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya Xavier Marín Torné parlarà sobre la Teologia en les religions propugnada per Raimon Panikkar, de la quan en deriva una proposta hermenèutica que, a partir de les equivalències homeomòrfiques, estableix un diàleg dialògic interreligiós.

 

Dijous 5, Francesc Torradeflot, que va ser codirector de programa, juntament amb Raimon Panikkar, del IV Parlament de les Religions del Món celebrat a Barcelona el 2004, analitzarà els elements espirituals principals de les tradicions religioses i de la convicció secular en què es va alimentar i el paper que varen jugar en l’experiència espiritual de Panikkar. En aquest sentit, Torradeflot s’interessarà pel paper de Déu, de l’ésser humà i de la natura en la seva experiència i en el seu discurs sobre ella; es veurà com, per a ell, el paper de l’experiència mística és fonamental per a la plenitud humana.

 

Divendres 6, el professor Ignasi Moreta, comissari de l’Any Raimon Panikkar, discutirà sobre fins a quin punt les obres de Panikkar són vàlides per enfrontar-se als problemes que es plantegen les nostres societats. Avaluarà l’encert de les seves intuïcions, com ara la distinció entre religió i religions, la distinció entre fe i creença, la mística, la nova innocència, el silenci i la paraula, el diàleg dialògic, el diàleg intrareligiós i interreligiós, el concepte de monjo com a arquetipus universal, el concepte d’ecosofia o la crítica a la tecnocràcia.

 

La recerca del Misteri de Déu i el mestratge intel·lectual i espiritual de Raimon Panikkar ha ajudat moltes persones d’arreu del món a trobar la unificació interior, la pau i l’amor als altres en una pluralitat unificada. Ho va fer a partir de la seva experiència cristiana fonamentada en l’Evangeli de Jesús i alhora des de la saviesa que va trobar en l’hinduisme i en el budisme sense deixar de ser cristià, i ben atent al pensament contemporani. El seu “diàleg dialògic”, el seu “diàleg intrarreligiós”, era per portar a l’harmonia i a l’experiència d’obertura al Misteri inefable que brilla en la persona de Jesucrist.

 

Informació i inscripcions al curs, que està oberta a tothom, cal fer-les a través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025: 93 877 77 25 / fundacio2025@abadiamontserrat.net. I també al web del DIM Ibèric: www.dimiberic.org.

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 20 abril 2020