Scroll Top

La Biblioteca del Monestir exposa una selecció de mapes d’origen francès

L’origen de l’exposició, que es pot veure a la Sala Selecta, és la donació que Carme Navarro Ramos va fer l’abril passat d’un conjunt de mapes datats l’any 1824

 

 

Montserrat, gener de 2018. La Sala Selecta de la Biblioteca del Monestir de Montserrat acull una exposició de mapes d’origen francès que porta per títol Cartografiar per dominar: mapes francesos de la Biblioteca de Montserrat: de la Guerra del Francès (1808-1814) a la invasió dels Cent mil fill de Sant Lluís (1823). L’origen de la mostra és la donació que Carme Navarro Ramos va fer al Monestir, l’abril de 2017, d’un conjunt de mapes francesos datats l’any 1824.

 

L’element central de la mostra, que estarà instal·lada fins a finals de maig, és un mapa del nord-est de la península Ibèrica, fragmentat en 9 làmines, enganxat sobre roba i en una capsa contenidor. El mapa complet desplegat mesura 2,30 x 1,80 metres i està realitzat a escala 1:345.600. Es tracta d’un mapa militar que va ser elaborat per a donar suport a la campanya militar francesa coneguda com la Invasió dels cent mil fills de Sant Lluís, que l’any 1823 va acabar amb el trienni constitucional espanyol (1820-1283) i que va restituir al poder al monarca absolut Ferran VII.

 

És un mapa de reconeixement de camins i de grans àrees amb finalitats clarament estratègiques, d’una gran riquesa topogràfica, i amb un gran nivell de realització tècnica. La representació del relleu i de la xarxa hidrogràfica està feta a base de normals ombrejades, propi dels mapes francesos del segle XIX, i no mitjançant corbes de nivell, com després va ser el més habitual. Una altra de les característiques destacades és que va ser un mapa estampat amb tècniques litogràfiques; per tant, fet a partir de planxes de pedra i no de metall.

 

La incorporació d’aquest mapa a la cartoteca de l’Abadia de Montserrat, el seu estudi, catalogació, exposició i difusió és un reconeixement a la figura dels donants, que de forma altruista i sovint anònima fan donació de les seves biblioteques al monestir benedictí.

 

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

Última actualització: 17 abril 2020