La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat la formen tots els creients que, tenint com a punt de referència el Santuari de Montserrat, s’uneixen per encoratjar-se mútuament en el seu pelegrinatge cap a Déu.
És una comunió de pregària del Santuari: els monjos i els pelegrins que hi són presents encomanem a Déu els qui, de lluny estant, s’hi senten units.
L’objectiu de la Confraria és estendre i facilitar la devoció a la Mare de Déu de Montserrat, amb la vinculació al Santuari i la creació de centres que, com autèntics petits santuaris, apropin l’amor que Déu manifesta a la seva Muntanya Santa a tots els fidels. Això es fa amb la pregària personal i, sobretot, amb l’organització de celebracions els dies que l’Església celebra la Mare de Déu, especialment les dues festes montserratines del 8 de setembre i del 27 d’abril.Cada any, el dissabte sobre el 27 d’abril, els confrares són invitats a pujar a Montserrat per a una celebració al Santuari, en la qual es donarà als nous confrares el recordatori i la medalla de la Confraria. Igualment, el dissabte sobre el 8 de setembre són invitats a venir a la celebració en record i sufragi dels confrares difunts.
La Confraria, doncs, té un centre principal, al santuari de Montserrat, i centres delegats, escampats per tot el món, els quals participen de la vida i la pregària de Montserrat. Per a ser confrare cal inscriure’s a qualsevol centre delegat o a Montserrat mateix. Els confrares no tenen obligacions determinades, però es recomana una vida activa de pregària. Per a facilitar-ho, el Santuari, la casa comuna de tots els confrares, proposarà materials per a la pregària personal o en grup. Es recomana molt vivament la participació als actes que la Confraria organitza en els centres delegats.

Imatges de la Moreneta que hi ha a casa nostra i a arreu
L’advocació de la Mare de Déu de Montserrat és sens dubte un dels títols marians amb més projecció arreu del món. La Imatge romànica original del segle XII ha donat lloc, mantenint els trets iconogràfics de la muntanya i la serra, a les més variades fesomies segons el lloc on s’ha inculturat aquesta advocació catalana. La pietat popular de cada país ha fet seus el somriure, les llàgrimes i la mirada maternal de Santa Maria que dóna consol a qui la pàtria enyora, abriga el cor de tots els qui l’han acollit a casa seva i il·lumina el camí de tots els qui la invoquen com a pelegrins.
Amb motiu del 800 anys, aquí us presentem un video amb 166 de les imatges que hi ha a casa nostra i a arreu; si en coneixeu alguna que no trobeu en aquesta presentació feu-nos-ho saber a ccpastoral@santuari-montserrat.com i la hi incorporarem en la pròxima actualització.
Dissabte, 11 de maig del 2024
- VI Trobada de les delegacions de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat.
Llibre per a la celebració litúrgica
Dissabte, 21 de SETEMBRE del 2024
- Missa solemne en sufragi dels confrares difunts, unint-nos al dol i a l’esperança dels familiars dels difunts
Llibre per a la celebració litúrgica
NOVEMBRE del 2024
Per a la creació d’un Centre Delegat, s’han de reunir algunes condicions:
- Tenir una església o un altar dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, on la Confraria es pugui reunir i organitzar les seves celebracions, especialment per les dues festes montserratines.
- Comptar amb l’autorització del bisbe diocesà, que ha de nomenar un consiliari per al centre.
- El Document d’agregació a la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, signat i segellat pel P. Abat de Montserrat.
- Inscripció de tots els confrares del Centre Delegat al registre general de la Confraria, que es conserva a Montserrat.
- Cada Centre Delegat ha de redactar unes constitucions pròpies, que en regularan el funcionament a tots els nivells.
Com fer-se confrare únicament cal omplir la butlleta d’inscripció i portar-la al Centre de Coordinació Pastoral de Montserrat o a qualsevol dels Centres Delegats de la Confraria, per tal d’inscriure el teu nom al registre dels confrares.
Més informació a ccpastoral@santuari-montserrat.com / 93 877 77 66 (ext. 1503).