Scroll Top

PRESENTACIÓ DEL NÚMERO MONOGRÀFIC DE LA REVISTA MODILIANUM DEDICAT AL MONESTIR DE SANTA MARIA DE L’ESTANY

En motiu del número monogràfic de

Modilianum: revista d’estudis del Moianès,

dedicat al Monestir de l’Estany,

l’Ajuntament de l’Estany i l’Associació Cultural Modilianum

organitzen un acte de presentació,

el diumenge dia 8 de juliol del 2018, a les 12 del migdia,

a la Sala polivalent de la Casa de Cultural de l’Estany,

 

 

L’Estany, juliol de 2018. L’Ajuntament de l’Estany (Moianès) i Modilianum: revista d’estudis del Moianès organitzen, el diumenge 8 de juliol de 2018, a les 12 del migdia, a la Sala polivalent de la Casa de Cultura de l’Estany, l’acte de presentació del número 58 de la publicació, dedicat monogràficament al Monestir de l’Estany. En l’acte hi intervindran: el Sr. Jaume Clarà, president de l’Associació Cultural Modilianum; el G. Josep Galobart, coordinador del número monogràfic; la Sra. Mireia Barnadas, arquitecte i autora d’un article; el Sr. Guillem Mercadal, en representació del bisbat de Vic, i clourà l’acte el Sr. Salvador Tresserra, alcalde de l’Estany.

 

La comarca del Moianès compta amb un important patrimoni arquitectònic, generat per la seva viva i llarga història. Entre aquest patrimoni sobresurt el monestir de Santa Maria de l’Estany. La canònica agustiniana és el monument romànic més conegut i important de la comarca. La seva història està estretament lligada a la vida de bona part dels seus pobles. El seu claustre és un dels més interessants i admirats de Catalunya. L’Estany és, sens dubte, una icona de la història del Moianès.

 

Per la seva importància històrica, la revista Modilianum ha preparat un número extraordinari que aplega cinc articles d’àmbits i temes diferents. El primer, de Francesc de Rocafiguera i Garcia, tracta de Les pabordies de Santa Maria de l’Estany i el proveïment de la canònica (1151-1229). El segon, de Daniel Vilarrúbias, sobre dues peces d’argenteria del monestir, porta per títol: Un joc de bordons (1580-1582) i la creu processional (1584-1585), obres de l’argenter Antoni Balles, per a la canònica de l’Estany. El tercer, de Josep Galobart i Soler, se centra en una restauració, de l’any 1608, de La imatge de la Mare de Déu de l’Estany, restaurada i posada a la presidència del retaule major per l’escultor Jaume Rubió (1608). En quart lloc, Jaume Clarà i Arisa presenta la recerca La redescoberta del monestir de l’Estany durant el segle XIX. I en darrer lloc, Mireia Barnadas i Ribas, arquitecte, ha estudiat molt detalladament: El monestir de Santa Maria de l’Estany: més d’un segle de restauracions arquitectòniques.

 

Aquest número monogràfic de Modilianum: revista d’estudis del Moianès ha estat possible per la col·laboració de l’Ajuntament de l’Estany i el bisbat de Vic, i el suport de l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Moià.

 

Informació: 93 830 30 00, www.viulestany.catwww.modilianum.org

Última actualització: 20 abril 2020