Les places del Santuari de Santa Maria de Montserrat acolliran diumenge, 19 de novembre, un macropessebre vivent, que aplegarà per primera vegada 33 pessebres vivents de Catalunya. Serà un muntatge únic i conjunt, amb gairebé 900 figurants provinents d’arreu del país. Aquest pessebre vivent gegant, organitzat per la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya i l’Abadia de Montserrat, serà un dels actes centrals de la celebració dels 800 anys de la primera representació del naixement de Jesús, que va fer Sant Francesc d’Assís, el 1223, a la població italiana de Greccio.
El pessebre vivent que es viurà a Montserrat ocuparà les places de Sant Jordi, del Museu i de Santa Maria i l’entrada serà lliure. Les escenes, que es representaran entre les 10h i les 11h, i de les 12h a les 13h, aproximadament, estaran disposades en un recorregut circular i conduirà els visitants per una mostra de diverses escenes com el campament romà, l’anunciació als pastors, l’establia, el mercat i els oficis, els gladiadors o el temple romà, entre d’altres.
Un itinerari circular, amb entrada lliure, conduirà els visitants per totes les escenes, que es representaran de 10.00 a 11.00 i de 12.00 a 13.00
La tradició de fer pessebres vivents a Catalunya consta d’una llarga trajectòria amb pessebres que porten més de 50 edicions: Bàscara, Castell d’Aro, Els Prats de Rei, Sant Fost de Campsentelles, Sant Martí de Llémena i Tona. A més, en els darrers deu anys s’han incorporat a l’organització d’aquest tipus d’esdeveniment poblacions com Cànoves i Samalús, Salou, Sant Jaume dels Domenys, Viladecans, Món Sant Benet o Vila-sacra.
Es tracta de muntatges de gran format, que involucren a multitud de persones i que tenen com a gran al·licient la descoberta de poblacions amb paratges naturals o històrics emblemàtics com els cascs antics de Pals, Castell d’Aro o Bàscara, el nucli despoblat de les Masies de Castelló a Vandellós, el Monestir de Sant Salvador de Breda, Les Torres del Castell de Fals o l’aqüeducte del s. XVII on es fa el Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa.
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya agrupa 50 entitats d’arreu del territori amb l’objectiu de portar a terme activitats encaminades a promoure el coneixement dels Pessebres Vivents i la relació entre ells. Constituïda formalment el 2018, la Federació recull la tasca de l’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, creada el 1991. Actualment, presideix l’entitat Àngels Serentill, coordinadora del Pessebres Vivent de Manresa – El Pont Llarg.
Tenint en compte que diumenge hi haurà alteracions horàries als trens de FGC i al Cremallera, tots aquells que vulguin pujar a Montserrat amb transport públic cal que confirmin els horaris a www.fgc.cat
Última actualització: 15 novembre 2023