La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX impulsen el tradicional concert a la Basílica de Santa Maria, que tindrà entrada lliure i que es podrà seguir per les TV de la Xarxa de Comunicació Local,
pel canal 159 de Movistar+, a més de Montserrat RTV
(www.montserratcomunicacio.cat)
Montserrat, març de 2018. Diumenge de Rams, 25 de març, a les 21h, tindrà lloc el tradicional Concert de Setmana Santa a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, que enguany protagonitzarà la Coral Sant Jordi, acompanyada del baríton Carles Pachón i de Vicenç Prunés a l’orgue, sota la direcció d’Oriol Castanyer. L’entrada serà lliure.
Aquest concert també es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, de Montserrat Ràdio (www.montserratradio.cat) i de Montserrat TV (www.montserratcomunicacio.cat). A les 23h es podrà veure també per les TV de la Xarxa de Comunicació Local que no l’hagin emès en directe i pel canal 159 de Movistar+.
La música de Frederic Mompou conté una gran càrrega espiritual immanent. Amb la seva afuada sensibilitat, cerca harmonies profundes en tota la seva música sacra, especialment a l’oratori Els improperis, de l’any 1963. Probablement, aquesta és una de les obres més ambicioses de Mompou, mestre de la petita forma. Si bé és un oratori auster en recursos, traspua una gran profunditat i misticisme. D’aquesta obra, Roger Prevel ha afirmat que és el més bell oratori escrit a l’Estat espanyol a la segona meitat del segle XX, a l’altura de l’Stabat Mater de Poulenc o de la Missa de Stravinsky.
La versió original conté una orquestració simfònica, reelaborada pel director Ígor Markevitch, i aquesta ha estat la versió que s’ha interpretat més des d’aleshores. Concretament, la Coral Sant Jordi la va oferir l‘any 1971, juntament amb la Coral Cantiga, acompanyades de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, sota la direcció del mestre Antoni Ros-Marbà. Tanmateix, per atzars de la vida, ningú fins ara no havia advertit que el propi Mompou n’havia signat al seu dia una segona versió, per a orgue. La feliç troballa del manuscrit de la reducció per a cor i orgue a la Biblioteca de Catalunya enguany, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de Frederic Mompou, ha estat l’estímul per presentar-ne la “nova” versió aquest Diumenge de Rams a Montserrat.
El silenci sonor d’uns pentagrames llarg temps oblidats refà una nova coloració per a aquest meravellós oratori, a l’hora que n’obre un futur d’execucions molt més generoses, lliures de la massa simfònica fins ara imprescindible. Així doncs, al voltant d’aquesta obra fantàstica, que podrem sentir interpretada per la Coral Sant Jordi, Vicenç Prunés a l’orgue i la veu del jove Carles Pachón –sens dubte, un dels cantants amb més projecció del nostre país en l’actualitat–, aquest concert proposa un programa de música sacra amb altres obres del propi Mompou, tant per cor a capella com per a cor i orgue, combinades amb dues peces del seu gran amic Manuel Blancafort i l’obra del compositor Pol Requesens, escrita precisament en homenatge a Mompou.
Programa del concert
Ave Maris Stella Manuel Blancafort (1897-1987)
Ave Maria Frederic Mompou (1893-1987)
¿A dónde te escondiste? Manuel Blancafort, amb text de Sant Joan de la Creu
Cantar del alma Frederic Mompou, amb text de Sant Joan de la Creu
Dues cantigas del rei Alfons X, el Savi Frederic Mompou
Peça d’estrena en homenatge a Mompou Pol Requesens
Els Improperis Frederic Mompou
Coral Sant Jordi
La Coral Sant Jordi va néixer l’any 1947 d’un grup d’amics animats per Oriol Martorell, que des de l’inici en va assumir la direcció i va encapçalar no tan sols una manera personal d’entendre i interpretar la música, sinó també una determinada projecció social del fet musical, vinculada i compromesa amb el moment històric del país. Per a la Coral Sant Jordi, l’aportació d’Oriol Martorell ha estat essencial: va ser l’ànima i el dinamitzador d’una línia coral de plena vigència de la qual donen idea les seves paraules: “[…] ho hem volgut cantar tot. Des de melodies medievals gregorianes o del Llibre Vermell de Montserrat, fins a música de jazz, sense oblidar els grans músics de tots els temps.” Amb aquest esperit eclèctic, combinat alhora amb un compromís amb la música catalana, la Coral posseeix una llarga trajectòria de difusió musical, que ja compta amb més de 1.800 concerts, interpretats a Catalunya, l’Estat espanyol i d’altres països europeus, i que l’ha dut a col·laborar amb directors i compositors del prestigi de Sergiu Celibidache, Eduard Toldrà, Duke Ellington, Antoni Ros Marbà, Sergiu Comissiona, Edmon Colomer, Laszlo Heltay, Laurence Foster i Lluís Llach, entre d’altres.
Amb més de setanta anys d’història, la Coral Sant Jordi continua fidel a la seva orientació inicial de transmetre el patrimoni de la música coral amb el màxim rigor tècnic i artístic a un públic el més ampli possible. Projectada al futur des de l’experiència, manté viva la il·lusió per superar els reptes que planteja el panorama actual del cant coral, amb una exigència constant per millorar el procés musical en tots els aspectes. Des de setembre de 2016, el seu director titular és Oriol Castanyer i Martí.
Amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX col·laboren, un any més, amb el Monestir de Montserrat en l’organització d’aquest concert, seguint la tradició de les obres socials de les antigues caixes d’estalvis. Aquest concert forma part del conjunt d’activitats artístiques al qual continuen donant suport, com a mostra del seu compromís amb el país, amb les persones i amb el teixit social dels territoris d’actuació.
Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat
Última actualització: 17 abril 2020