Scroll Top

El ja tradicional Curs d’Organistes d’Església ha celebrat la seva 32a edició a l’Abadia de Montserrat

Dimarts 27 d’agost de 2024 .- El Curs d’Organistes d’Església, que vol servir per oferir formació instrumental i litúrgica adreçada a organistes i a nous estudiants d’orgue, s’ha dut a terme del 19 al 24 d’agost.

Aquesta proposta formativa, que ja està consolidada a l’Abadia de Montserrat,  rep cada any desenes d’organistes i estudiants interessats a adquirir pràctica amb aquest instrument.

Entre les diferents temàtiques, s’hi busca treballar el cant gregorià, la teologia sacramental, la teoria pràctica i l’anàlisi de l’acompanyament tonal i modal, la tècnica organística i el repertori litúrgic. En aquest sentit, durant una setmana Montserrat ha esdevingut l’escenari de demostracions, conferències, sessions pràctiques i classes teòriques adreçades a organistes i nous estudiants d’orgue.

En total ha aplegat 28 alumnes dels quals 25 ja havien participat en altres edicions, vuit el cursaven per primera vegada i cinc més hi han assistit com a oients. Entre elles hi trobem persones vingudes d’arreu de Catalunya amb indrets com “Olvan,  Tortosa, Lleida o Barcelona, amb edats des dels catorze anys fins als vuitanta”, detalla el P. Ramon Oranias, monjo de Montserrat i coordinador del curs.

Pel que fa a les conferències, enguany han pogut gaudir de L’evolució de la música del barroc al romanticisme (2a part) a càrrec del professor, organista i mestre de capella, Lorién Sant; El pastoral de la Parròquia  a càrrec de l’arxipreste de la parròquia de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, Xavier Aymerich; i El patrimoni organístic a càrrec del responsable del patrimoni de l’Arquebisbat de Barcelona, Robert Baró.

A nivell de professorat el curs ha comptat amb un total de set professors, qui han estat els encarregats d’instruir el curs. En concret, hi ha pres part el monjo de Montserrat i teòleg, P. Joan M. Mayol, el monjo i director del cor monàstic, G. Lluís M. Miralvés, el monjo i organista, P. Ramon Oranies; acompanyats per l’organista i mestre de la capella de la Catedral de Girona, Pau Riuró, l’organista de la Catedral de Perpinyà, Pierre Vidal, el professor d’orgue i diplomat en música sacra, Óliver Vinent, i l’organista i mestre de capella de la Basílica de la Concepció de Barcelona, Lorién Santana, qui també va ser l’encarregat de fer el concert d’obertura del curs.

Finalment, en la sessió de clausura l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives, com a president de la Comissió Interdiocesana de la Litúrgia, ha assistit al lliurament dels diplomes.

Última actualització: 27 agost 2024